X
Annons
X
Recension

Snake City North Jonas Kullhammar Quartet with Norrbotten Big Band

Snake City North

Artist
Jonas Kullhammar Quartet with Norrbotten Big Band
Genre
Jazz
Musikbolag
Moserobie/Amigo

Betyg: 5 av 6

En mångbottnad skiva, laddad med dynamik. Jonas Kullhammars kvartett tillsammans med Norbottens storband, det betyder inte bara mikro visavi makro, konstellationen innebär också mainstream gentemot det mer vildvuxet experimentella - två motsatser lierade i en harmonisk helhet.
Upptakten är given: Torbjörn Gulz" piano, Torbjörn Zetterbergs kontrabas och Jonas Holgerssons trummor, tätt följda av Kullhammars tenorsaxofon. Kompositionen heter Snake city east (Östra Orminge). Den är från cd:n Jonas Kullhammar Plays loud for the people, liksom den bop-arketypiska Bebopalulia som blivit Kullhammars signatur och här står för den uppsluppna slutknorren.

Hälften av materialet är från debutskivan Salut, och det slår mig vilka slagkraftiga melodier Kullhammar gjort alltsedan dess, under de nästan fem åren som gått. Med sin rytmiska och klangmässiga täthet förstärker storbandet melodiken, ger den kontur och kulör. Det
råder en välgörande distans till det akademiskt högtravande som inte alltför sällan tynger jazzen. Ur det både disciplinerade och fria ensemblespelet växer solon fram obesvärat och naturligt. Det är underhållande och svänger så in i Norden.

Musiken bärs av ett inspirerat och variationsrikt flöde - frasering, timing, allt är på kornet med höjder och vilopunkter, lågmält och högljutt, ljuv romantik och provokativ modernism.
Det våras för storbandsjazzen med grupper som Stockholm Jazz Orchestra, Bohus Big Band, Mats Holmquist Stora Stygga (hans Lilla Stygga med ungdomar i Södermanland försäkrar återväxten) och inte minst Blue House Jazz Orchestra som premiärspelade med den äran på Konserthuset förra fredagen.
Det var i storband Jonas Kullhammar i tidiga tonåren tog de första professionella stegen in i jazzen, och han tilllägnar skivan sin lärare och mentor, saxofonisten Rune Falk.

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X