Recension

Quartet SalutJonas Kullhammar - Quartet Salut

Under strecket
Publicerad
Annons

Kjell-Åke Svensson från Jazzriksförbundet påtalade i en intervju svenska jazzmusikers envetna faiblesse för att ge ut skivor med enbart egna kompositioner - minst sagt krävande åtaganden med risk för ett fjärmande från jazzens språk till konstmusikens.
Men saxofonisten Magnus Lindgren till exempel valde på debutskivan Way out förra året att ta med ett par standards, av Mingus och van Heusen, ett grepp spm bäddar för ”hemkänsla” och jazztillhörighet. Att tolka jazzstandards lämnar ju fältet fritt för ett improviserat skapande på gränsen till komponerande.

Att komponera eller inte - tenoristerna Jonas Kullhammars och Jerker Lindströms skivor består båda av eget material, är av hög klass och har autentiskt jazzuttryck. Kanske tilltalas jag alldeles särskilt av nykomlingen Kullhammar för hans förmåga att kommunicera; på Fasching härförleden mötte han publiken med Godafton, mina damer och herrar. Han har glimten i ögat. Vad sägs om en titel som I sheriffens klor? Den iderike Kullhammar kryddar framställningen med en stor portion humor och är en spontan improvisatör som förmedlar New Yorkstämning. I Söndags tilldelades han Sveriges Radios Jazzkatt som årets nykomling.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons