Annons
Recension

Jonas Gardell - 30 år tillsammansJonas Gardell lagar rolig pytt på sig själv

Foto: Stellan Herner

Jonas Gardell summerar sig själv och sina många talanger och erfarenheter i sin nya show. En mogen, modig akt som får med både barnet, aktivisten, politikern och predikanten, skriver Lars Ring.

Under strecket
Publicerad

Jonas Gardell fira pärlbröllop med svenska folket. 30 år har gått sedan han, snart 53, kom med sin första bok, sin första show och dessutom kom att träffa en viss Mark Levengood. Ett par som nu kan beskrivas som så gott som folkkära – fast inte av alla. Långt bortom ystra Prideparader, lyckliga komma-ut-processer och gayäktenskap lurar homofobi, väntar järnrör och hat.

Jonas Gardell har gjort oändligt mycket för att göra alla typer av kärlek accepterad. Med sitt engagemang, med sin humor och genom att berätta om sin person. Han lyckas kombinera sitt enorma behov av att bekräftas med en queerpolitisk agenda. Det är ingen slump att han inleder sin 30-årsshow med att visa upp, och läsa ur, den bok han skrev redan som sjuåring med titeln ”Livet” – den innehåller två kapitel där en liten Jonas jagas av andra barn. Resten av sidorna är tomma, som om han inte stod ut med insikten om andras illvilja. Under kvällen ägnar han sig åt att fylla ut den där boken med fler kapitel – där han slutat fly.

Annons
Annons
Annons