Annons
X
Annons
X

Jonas Blixt redo för nästa steg

Å ena sidan, succésäsong och drygt 15 miljoner kronor i prispengar. Å andra sidan, en lång väg dit och tvekan om han skulle lägga ned satsningen. Golfaren Jonas Blixt tog förra året ett oväntat steg – nu är han redo för nästa.

Av TT
[object Object]
Golfaren Jonas Blixt Foto: REINHOLD MATAY

Han kunde ha klivit in i rummet med två Louis Vuitton-väskor under armen och dyrbara solglasögon på näsan – direkt från USA-flyget. Solglasögonen på under intervjun, agenten bredvid.

Inget vore mera fel.

Med sig har Jonas Blixt sin syster och en attityd som påminner mer om den vita koftan han har på sig – helylle.

Annons
X

Bakgrunden och resan han gjort har bidragit till det.

– Jag har väl inte förändrats speciellt mycket, säger han och tittar på syrran Caroline.

– Jag är lite av en bohem.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  28-åringen från Hammarö, Karlstad, är kanske Sveriges hetaste golfare efter succésäsongen förra året. Ett bevis för det har Blixt i form av att han i går peggade upp på Hawaii i premiären på USA-touren, den tävling som bara förra årets turneringssegrare är inbjudna till.

  Men för att förklara framgången behöver man titta längre bak i tiden, på undertouren till PGA där Blixt kom till ett vägskäl.

  – Jag var väldigt förbannad sista året. Det hade inte känts bra på flera år. Det var ett väldigt letande efter dit jag ville komma, berättar han.

  – Jag saknade familj och polare och funderade på att åka hem om jag inte klarade av att ta mig till PGA-touren. Det var så där faktiskt.

  Och vad fick dig att ge det en sista chans?

  – Jag har alltid velat spela mot de bästa och de spelar i USA. Varför ska man flyga hem och köra Europatouren? Jag hade ju inte varit i Europa på fyra år.

  – För mig funkade det bäst när jag fick ta eget ansvar. Man får sätta sig ned, lära känna sig själv.

  Och där börjar i stället framgångshistorien. Hur han säkrade PGA-kortet, nosade i toppen och i oktober vann en turnering – något som bara sju svenskar gjort.

  Nu är förväntningarna annorlunda, både från dig själv och omgivningen, gissar jag?

  – På ett sätt är det lättare när man inte har pressen på sig att klara tourkortet. Nu kan jag träna för att vinna varje tävling. Jag behöver inte spela in X antal dollar. Jag har tränat hårdare inför den här säsongen än tidigare.

  Vad skiljer dig från världsettan Rory McIlroy?

  – Det är bara att kolla på statistiken. Han är oerhört bra. Sedan tror jag att ju mer man vinner, desto mer intalar man sin hjärna att man ska vinna. Det är ingen tillfällighet att McIlroy, Tiger Woods och Luke Donald vinner, de vet hur de ska göra.

  – Det är taskigt att säga några namn men spelare som John Senden. . .de är ofta där men vet inte hur de ska göra för att komma över målsnöret.

  Segern gav dig drygt sex miljoner kronor. Vad känner man i det ögonblicket?

  – Det är overkligt. Man har hört från farsan ”nu drog du in motsvarande X antal årslöner”. Men jag känner ingenting, det är papper. Det gör livet lite lättare till viss del men för mig är det inte pengarna utan relationen till andra människor som är det viktiga.

  För pengarna köpte Blixt en bil, något generad avslöjar han till slut att det blev en Porsche.

  – Jag hade haft den gamla bilen i sex år, den var från college. Annars bor jag kvar i samma lägenhet, jag har inte köpt en möbel.

  Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

  V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Golfaren Jonas Blixt

  Foto: REINHOLD MATAY Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X