Annons
X
Annons
X

Jomshof (SD): Skandalen ger oss fler S-medlemmar

SD har vuxit snabbt bland arbetare och är jämnstora med S inom LO-kollektivet. Efter Kommunalskandalen, som dragit in två S-ministrar, tror Sverigedemokraternas partisekreterare Rickard Jomshof att partiet kan gå om. Men enligt statsvetare har liknande skandaler liten påverkan på väljarna.

Skandalerna i Kommunal
Sverigedemokraternas partisekreterare Rickard Jomshof tror att SD kan få över fler arbetarväljare inom LO-kollektivet efter skandalerna.

Sverigedemokraternas partisekreterare Rickard Jomshof tror att SD kan få över fler arbetarväljare inom LO-kollektivet efter skandalerna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Två socialdemokratiska statsråd, utrikesminister Margot Wallström och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, har dragits in i skandalen kring fackförbundet Kommunal. De har båda fått lägenheter av facket.

Händelserna sätter fokus på den hundraåriga relationen mellan LO med sina fackförbund och Socialdemokraterna. SD växer snabbt bland svenska arbetare. I slutet av förra året blev Sverigedemokraterna lika stora som Socialdemokraterna bland LO-kollektivets medlemmar i SvD/Sifo. SvD har tidigare skrivit om hur fackförbundens hanterar frågan.

Sverigedemokraternas partisekreterare Rickard Jomshof tror att senaste veckans händelser kommer att gynna SD och få fler inom LO-kollektivet att ta steget över till partiet.

Annons
X

– Jag kan tänka mig att det sticker i mångas ögon då de ser det som att Margot Wallström fått förmåner hon inte har rätt till, säger han till SvD.

Han tror att den viktigaste frågan för ett partibyte dock är invandringsfrågan, men att väljare i gränslandet kan känna att det är dags att ta steget över till SD.

– Jag är övertygad om att vårt stöd kommer att öka inom LO-kollektivet. Man märker ett stort missnöje när man pratar med fackmedlemmar. Det är klart att när det händer sådana här saker kan det hjälpa till att föra över fler väljare till oss, säger Rickard Jomshof.

Statsvetaren Jonas Hinnfors.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors säger att Kommunalskandalen kan skada Socialdemokraterna.

– Det är inte bra för S-politiker att framstå som en del av eliten, men jag skulle nog ändå säga att effekterna kommer att vara relativt begränsade. De som blir extra upprörda är nog redan ganska missnöjda med politiker, säger han till SvD.

Han är tveksam till om det blir stora effekter för S stöd inom LO-kollektivet.

– Forskning om skandaler pekar trots allt på att de relativt sett snabbt klingar av. Det mesta pekar på att man glömmer bort. Vi har varit med om ett antal genom historien, säger han.

Jonas Hinnfors menar att andra krafter är starkare, när det gäller Socialdemokraternas problem. Han tar upp att det inte i första hand är missnöje eller misstro till etablissemanget som drar väljare till SD – utan invandringspolitiken.

– Sedan är det så att de som är mest invandringskritiska också är mest missnöjda, säger han.

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tror inte att skandalen drabbar S. Foto: ADAM IHSE / TT

Statsvetaren Ulf Bjereld, som är adjungerad till Socialdemokraternas verkställande utskott, tror inte att S drabbas allvarligt.

– Ser man det generellt så har politiska skandaler i Sverige sällan betydelse för folks partisympatier, de brukar blåsa över ganska snart och sätter sällan partipolitiska spår. Däremot om man ser på vilka skandaler som svenska väljare tar illa vid av är det ofta då personer agerat för egen vinning. Det är när man berikar sig, då brukar det gå som värst, säger Ulf Bjereld.

Han ser risker framåt, särskilt om fler uppgifter fortsätter att komma fram.

– Två ministrar har blivit indragna i detta så det finns en sannolikhet att fokus riktas mer mot partiet och att folk ännu starkare väver ihop fackföreningsrörelsen och partiet, säger Ulf Bjereld.

Annons

Sverigedemokraternas partisekreterare Rickard Jomshof tror att SD kan få över fler arbetarväljare inom LO-kollektivet efter skandalerna.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 3

Statsvetaren Jonas Hinnfors.

Bild 2 av 3

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tror inte att skandalen drabbar S.

Foto: ADAM IHSE / TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X