Annons

Johnson: Vi kommer inte svika Hongkongs folk

Demokratiaktivisterna Joshua Wong (till vänster), Sunny Cheung (mitten) och Nathan Law med ett plakat som uppmanar europeiska ledare att ta strid mot Kinas planer på att beskära Hongkongs autonomi genom en ny nationell säkerhetslag.
Demokratiaktivisterna Joshua Wong (till vänster), Sunny Cheung (mitten) och Nathan Law med ett plakat som uppmanar europeiska ledare att ta strid mot Kinas planer på att beskära Hongkongs autonomi genom en ny nationell säkerhetslag. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Storbritannien kommer inte att svika Hongkongs befolkning om Kina gör slag i saken och inför en omstridd nationell säkerhetslag, enligt premiärminister Boris Johnson.

Nära tre miljoner Hongkongbor skulle i så fall ges möjligheten att flytta till Storbritannien, lovar han.

Under strecket
TT
Publicerad

Kinas parlament beslutade i förra veckan att införa en nationell säkerhetslag för Hongkong, som bland annat skulle göra det olagligt att ägna sig åt uppvigling och terrorism.

Bedömare har beskrivit lagen som slutet för den tidigare brittiska kronkolonins relativa självständighet och frihet, och utspel från Peking om att demonstranter i Hongkong ägnat sig åt "terrorism" har fått många att fråga sig vad den kinesiska regimen egentligen lägger i begreppet.

Annons
Annons
Annons