Annons
X
Annons
X

John McCain tar avstånd från Bush

Nu kommer kritik och invändningar mot regeringens räddningsplan för USA:s finansvärld. Båda presidentkandidaterna kräver mer av planen medan framstående demokrater ifrågasätter den och betonar Bushregeringens ansvar.

Av AFP, TT
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

Presidentkandidaten John McCain tar allt mer avstånd från partikamraten och presidenten George Bush. Han angriper Bush för att ha misslyckats med förebyggande åtgärder, vilket ledde till skuldkris och finansiell härdsmälta på Wall Street.

Men han angriper också kongressen, demokrater såväl som republikaner, i en intervju i CBS nyhetsmagasin 60 Minutes på söndagskvällen. De har alla misslyckats, säger han.

McCain säger att han upprörts av ”giriga Wall Streetmänniskor” och att vanliga amerikaner far illa av att se sina pensionskonton och andra besparingar dyka i värde.

Annons
X

President George Bushs ekonomiska låt-gå-politik är orsak till krisen, sade demokraten Harry Reid som är senatens majoritetsledare. Han krävde på lördagen att presidenten förklarar bättre varför ett så omfattande program skulle vara nödvändigt just när landet förbereder sig för presidentval.

– Det är nu självklart att Bushregeringens extrema håll-händerna-borta politik varit katastrofal, sade Reid.

– Det amerikanska folket har all rätt att vara rasande över att vi befinner oss där vi är.

Samtidigt sade Reid att krisen är verklig och att konsekvenserna av inaktivitet vore katastrofala.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade att demokraterna ska samarbeta med republikanerna för att åstadkomma räddningsåtgärder. Samtidig betonade hon att man måste komma ihåg de vanliga amerikanernas intressen.

– Regeringen har begärt att kongressen överlåter en omfattande och aldrig tidigare sedd makt till finansdepartementet för att bemöta en finanskris med historiska proportioner, sade hon.

Presidentkandidaterna Barack Obama och John McCaine sade att de studerar Bushs räddningsplan och att de har egna idéer för att åstadkomma lättnader för både finansaktörer och folket på gatan.

Men deras skarpa skiljaktigheter inför valdagen den 4 november kom också i dagen. Obama anklagade sin republikanska motståndare för att vilja spela bort amerikanernas besparingar och avreglera sjukvården i en tid när det är kris.

McCains besked var att ”denna finanskris kräver ledarförmåga och handling för återskapa en sund grund och finansmarknaderna”.

Höga medlemmar i Bushregeringen trycker nu på sina motsvarigheter i andra länder - bland andra Japan, Storbritannien och Tyskland - att ta fram räddningsplaner för sina egna krisdrabbade finansföretag, skrev Washington Post i lördags.

USA:s finansdepartement har föreslagit ett räddningspaket på 700 miljarder dollar för att stabilisera marknaden. Samtidigt innebär den statliga räddningsaktionen att krisen placerar sig tungt i skattebetalarnas knä, något som kritikerna framhållit.

Den ”lämnar skattebetalarna med åtminstone en del av räkningen, under en tid av höga bensinkostnader, jobbnedskärningar och stagnerade inkomster, som redan har givit en överväldigande känsla av att nationen är på fel spår”, skriver New York Times.

Följ utvecklingen på världens börser http://www.e24.se/ Finanskrisen i USA svd.sesam.se

TT-AFP

Annons
Annons
X
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X