SvD Perfect Guide
Annons

John Engelbert: ”Efter stängning får man röka inomhus”

Foto: Fredrik Skogkvist

John Engelbert skär sönder händerna i misslyckade partytrick, vaknar med svår baksmälla och botar den med att köpa en hundraårig gitarr.

Text: SvD Perfect Guide - 7 februari 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD

Efter att ha skrivit musik hela dagen i studion vid Odenplan tillsammans med mina vänner Ossi och Mattias beger jag mig till gymmet för lite träning och mycket bastu. Välbalsamerad och avslappnad glider jag ut från gymmet vid sextiden för att möta upp min fru och några polare för en AW. Vi har så trevligt att timmarna rinner förbi och klockan hinner bli halv tio på kvällen när vi bestämmer oss ett gäng för att gå till PA & Co och käka lite middag.  Det är såklart fullsmockat när vi kommer, men Fanny och Vanna som jobbar där är änglar och efter att vi hunnit med några shots i baren står där ett bord och väntar på oss.

Foto: Tomas Oneborg/SvD

Det är trevligt med långa middagar, men jag har en ganska kraftig tendens att snabbt få spring i benen så jag börjar röra mig fritt mellan borden i lokalen för att hälsa på random löst folk. Kvällen slutar med att vi glider förbi Babette precis när de ska stänga och hänger kvar för lite fest. Efter stängning får man röka inomhus, eller det kanske man inte alls får, men jag inbillar mig det i varje fall. Jag är på så oerhört bra humör att jag får för mig att spexa med något slags partytrick: det involverar ett glas som olyckligtvis går sönder i min hand vilket resulterar i att jag börja blöda ganska kraftigt. Detta blir en lite tråkig avslutning på kvällen eftersom jag skäms över mitt beteende och går hemåt tillsammans med min kära fru.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg/SvD
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Tomas Oneborg/SvD

Jag vaknar klockan 10 av att ångesten ligger tung över mitt solarplexus. Fy fan vad dåligt jag mår. Hemskt. För mycket alkohol är sämst. Men vad fan, min underbara fru ger mig kaffe och drar mig ut på en rask promenad och jag mår gradvis lite bättre. Jag tar en sväng förbi JAM gitarrer på Rosenlundsgatan. De har precis fått hem en container akustiska vintagegitarrer från Amerika och jag hittar en sjukt fin 100 år gammal akustisk gitarr. Gitarren har inget märke och ser lite udda ut i formen, sådär långsmal och nästan lite barock. Träet är helt krackelerat men den låter och känns otroligt bra så jag slår till.

Glad över min nya gitarr går vi hemåt igen och bestämmer oss för att åka till landet. Vi hoppar in i bilen och åker till mormor för att hämta barnen som sovit där. Resan till landet tar inte mer än 55 minuter. Väl framme tänder jag direkt en kraftig brasa och sätter mig och känner lite på min nya gitarr. Vi hinner spela kort med barnen någon timme när vi får höra att våra vänner Eric och Maria vill komma över på middag. Det blir wienerschnitzel som vi köpt med oss från stan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

På söndagen sover jag ut till kl 10 igen och har en riktigt långsam morgon och mår bra. Min fru börjar snickra på någonting ute i ladan, ungarna spelar tv-spel och jag tar en lång promenad i skogen. Nöjd och belåten med ytterligare en innehållsrik helg i mitt lilla liv beger vi oss tillbaka till stan på eftermiddagen. Väl hemma beställer vi mat från Indian Garden och softar så jävla hårt resten av kvällen.

John Engelbert sjunger i Johnossi. Albumet Torch // Flame släpps den 28 februari. Nya singeln Echoes är ute nu.

Foto: Fredrik Skogkvist.

Annons