John Bolton kan godkännas när kongressen tar ledigt

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Det ser mörkt ut för president George W Bushs tilltänkte FN-ambassadör John Bolton. Det är dock tänkbart att Bush utnämner honom på egen hand när kongressen tar ledigt över 4 juli-helgen.
Det är nu flera månader sedan president Bush nominerade Bolton, ett besked som omedelbart utlöste ilskna protester. Sent i måndags lyckades demokraterna blockera omröstningen en andra gång.
Bolton gjorde sig känd som FN-kritiker under sina år som hög tjänsteman i olika republikanska administrationer. Under godkännandeproceduren i senaten i våras grävde demokraterna fram vittnen som gav en mindre smickrande bild av honom som chef och kollega. De kräver nu tillgång till fler hemligstämplade dokument om hans agerande i några sakfrågor.
Men Vita huset vill inte ge med sig och den republikanske senatsledaren Bill Frist har inte lyckats stoppa demokraternas förhalande filibuster. Det krävs 60 röster för att ta upp utnämningen till omröstning på senatsgolvet men republikanerna fick bara ihop 54 i måndags.
I
presidentens privilegier ingår att fatta personalbeslut utan senatens godkännande men sådana tillsättningar är tillfälliga. Många menar, dock, att det skulle vara olyckligt både för Bolton och för USA om den nye ambassadören tillsatts på det viset - och ytterligare förgifta relationen till demokraterna. KARIN HENRIKSSON

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons