Annons
X
Annons
X

Johansson: Vi ska helst under den lägsta prognosen

Migrationsverket räknar med att antalet asylsökande landar mellan 70 000 och 140 000 för 2016.

– Vi måste styra mot det lägsta scenariot och helst under det, säger migrationsminister Morgan Johansson .

Svenskt flykting­mottagande
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kommenterar Migrationsverkets nya flyktingprognos vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm på torsdagen. Migrationsverket beräknar att som mest 140 000 flyktingar kommer till Sverige i år. Men osäkerheten är mycket stor.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kommenterar Migrationsverkets nya flyktingprognos vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm på torsdagen. Migrationsverket beräknar att som mest 140 000 flyktingar kommer till Sverige i år. Men osäkerheten är mycket stor. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Migrationsverket presenterade på torsdagen en ny prognos över hur många asylsökande som väntas komma till Sverige under 2016. Myndigheten räknar med ett huvudscenario på 100 000 personer, men anger ett spann på 70 000 till 140 000.

Antalet ensamkomman barn väntas i nuläget bli 20 000, i huvudscenariot.

Siffrorna är dock ytterst osäkra med flera parametrar som spelar in. Ingen kan heller säga hur utvecklingen i omvärlden kommer att se ut. Men Migrationsverket räknar med att trycket mot EU kommer att vara högre under 2016 än det var under 2015.

Annons
X

– Den här krisen är på intet sätt över, på många sätt befinner vi oss mitt i den, säger Morgan Johansson.

I den förra prognosen, som presenterades i oktober i fjol, trodde Migrationsverket på ett huvudscenario med 135 000 asylsökande under 2016, varav 24 000 ensamkommande barn.

Johansson konstaterar att myndigheten har skrivit ned prognosen med cirka 30 procent, men säger också att ”vi befinner oss mitt i vintern”:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är klart att det inte kommer att vara så hela året.

  Just nu kommer 700–800 asylsökande i veckan till Sverige, vilket på ett år skulle innebära omkring 35 000 personer.

  Flyktingar som anlänt med tåg till Stockholms central i september 2015 får hjälp och direktiv av polis och personal från Migrationsverket som är på plats. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

  Regeringen följer utvecklingen ”vecka för vecka”.

  – Vi kommer inte att försätta Sverige i samma situation som under hösten. Om siffrorna ökar får vi vidta ytterligare åtgärder, säger migrationsministern.

  **Slutsatsen har drar **i nuläget är att de åtgärder regeringen vidtog under hösten varit riktiga – politiken ligger fast:

  – Id-kontrollerna kommer vi att ha kvar så länge vi behöver det. Vi har i dag förlängt de inre gränskontrollerna med ytterligare 30 dagar. Och vi går fram med de temporära förändringarna i utlänningslagstiftningen.

  Huruvida det framöver blir aktuellt med ytterligare åtstramningar återstår att se. Enligt Morgan Johansson har Sverige ingen chans att klara Migrationsverkets övre scenario, med 140 000 asylsökande under 2016.

  – Vi måste styra mot det lägsta scenariot och helst under det. Där går gränsen för vad vi kan klara av. Just nu ligger årstakten på hälften.

  Migrationsministern ville under pressträffen inte uttala sig om vilka ytterligare åtgärder som kan bli aktuella om antalet asylsökande ökar kraftigt. Han ville heller inte besvara frågan om han tror att S kan få med sig MP på ytterligare regleringar:

  – Där är vi inte än. Det vi har gjort för att nå EU:s miniminivå är det vi gjort.

  Annons

  Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kommenterar Migrationsverkets nya flyktingprognos vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm på torsdagen. Migrationsverket beräknar att som mest 140 000 flyktingar kommer till Sverige i år. Men osäkerheten är mycket stor.

  Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

  Flyktingar som anlänt med tåg till Stockholms central i september 2015 får hjälp och direktiv av polis och personal från Migrationsverket som är på plats.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X