Annons
X
Annons
X

Johansson starkt kritisk: ”Facebook har ett ansvar”

Facebook främjar kontakter mellan pedofiler och människor som erbjuder övergrepp på barn.

– Det här är allvarligt, säger justitieminister Morgan Johansson.

Nu vill han se över lagstiftningen kring sociala medier.

Användarna

Svenska Dagbladet och Aftonbladet har i sin stora granskning avslöjat att det finns Facebookgrupper där medlemmar delar med sig av filmade eller fotade sexuella övergrepp på barn, och att Facebook genom sina algoritmer fungerar som kontaktyta mellan pedofiler och människor som erbjuder övergrepp på barn.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är starkt kritisk.

– Det här är allvarligt och jag tycker att Facebook måste känna ett stort ansvar för att se hur man kan motverka det på olika sätt. Det är klart att olika typer av kommunikation kan finnas, det kan även skickas bilder via Facebook. Så fort man ser att det sker måste Facebook ingripa. Det finns också en groominglagstiftning som gör det brottsligt att söka sexuella kontakter med barn, så gärningsmannen kan dömas för det.

Annons
X
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Tomas Oneborg

Finns det skäl att uppdatera lagstiftningen så att den även omfattar sociala medier?

– Det finns det säkert skäl och möjlighet att göra. Redan i dag finns det i brottsbalken grooming och barnpornografibrott, där omfattas sociala medier precis som alla andra medier. Men där finns säkert luckor att fylla också.

Vilket ansvar har Facebook, anser du?

– Facebook har ett ansvar som den dominerande plattformen: De bör ha vaksamhet för den här typen av kontakter. Jag inser att det är svårt för dem, det rör sig om miljarder personer så det är väldigt svårt att ha kontroll över. Men, ställer man en plattform till sitt förfogande har man ansvar för den tycker jag.

Annons

Justitieminister Morgan Johansson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X