Annons
X
Annons
X

Johansson fick bakläxa om FRA

Dagens FRA-lag behöver inte rivas upp för att Säpo ska kunna beställa signalspaning, sade Socialdemokraternas Morgan Johansson efter dagens riksdagsdebatt. Men senare på kvällen fick han bakläxa av partiets riksdagsgrupp.

Av TT
(uppdaterad)

Efter debatten i kammaren på tisdagen sade Morgan Johansson att han tyckte att den möjlighet att beställa signalspaning partiet anser att Säpo bör få kan rymmas inom dagens FRA-lag, som alltså Johansson inte anser behöver rivas upp.

Men där fick han på tafsen i partiets riksdagsgrupp på tisdagskvällen.

– Så länge verkställande utskottet, partistyrelsen eller riksdagsgruppen inte fattat ett annat beslut så är det kongressens beslut som gäller: riv upp, gör om, gör rätt. Det har blivit väldigt tydligt efter riksdagsgruppen att alla vad som gäller, säger riksdagsledamot Eva-Lena Jansson (S).

Annons
X

Sven-Erik Österberg klargör tydligt att i fråga om att Säpo ska få utökad möjlighet till att ta del av signalspaning från FRA finns ingen motsättning inom S-riksdagsgruppen. Det har partiet tidigare motionerat om.

I fråga om att, i det nya parlamentariska läget, riva upp eller inte riva upp FRA-lagen finns dock ännu inga klara S-besked.

– Där landade väl gruppen i att man vill fortsätta diskutera hur vi ska hantera förhållandet till FRA-lagen, säger Österberg.

Österberg påpekar också att gruppen kommer att fortsätta diskutera frågan i början av nästa år.

Professorn i underrättelseanalys, Wilhelm Agrell, tror inte att Säpo missade terrorbombaren på grund av att man inte får signalspana i kabel.

– Nej, jag tror inte att detta spelat någon roll i det aktuella fallet. Att man missade självmordsbombaren hade nog andra och mer triviala orsaker. Man kan således notera att inte heller brittiska M I5 tycks ha observerat hans förehavanden, säger han till TT.

– Att Säpo inte får signalspana i kabel handlar om vilka instanser som har formell rätt att beställa spaning från FRA. Säpo har aldrig varit förbjuden att få del av signalspaningsmaterial, något som skulle ha varit orimligt särskilt med tanke på den nära samverkan som nu äger rum mellan underrättelsemyndigheterna kring just terrorism. Snarare handlade det hela om ett politiskt ”bondeoffer” i slutspelet om en FRA-lag. Säpo-förbudet kom att krångla till underrättelseinhämtningen, men knappast mer än så, säger Agrell.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X