Johannesson till Swedish MatchStaten fick in mer skatt än väntatCisco-vinst överraskar analytikerTeknikjätte mildrade brett fall på Wall Street

Under strecket
Publicerad
Annons

Tuve Johannessonboliden. Gruvföretaget Boliden kommer att besluta om den kanadensiska gruvan Myra Falls framtid under februari månad. Att sälja gruvan, som är under produktionstopp sedan i december i fjol, är en möjlighet, enligt vd Jan Johansson. Han ville inte säga vilket av dessa olika alternativ som är mest aktuella.
Myra Falls-gruvan är belägen på Vancouver Island i Brittish Columbia i Kanada och är för närvarande inte i drift på grund av låga världsmarknadspriser på zink och koppar.
Johansson anser att gruvans vara eller icke är den "enda extraordinära posten" i Bolidens räkenskaper framöver.
Att stänga gruvan skulle enligt företagets beräkningar ge nedläggningskostnader på cirka 55 miljoner kanadensiska dollar över en femårsperiod. ttTuve Johannesson, som tidigare bland annat varit vd för Volvo Personvagnar, föreslås som ny ledamot i styrelsen för tobakskoncernen Swedish Match. I dag är Johannesson ordförande i företagen Ecolean och Gorthon Lines, och ledamot i flera bolag.
Även Arne Jurbrant, som haft olika chefsposter inom Kraft Foods, föreslås som ny ledamot, enligt ett pressmeddelande från Swedish Match.
Ledamöterna Anders Lannebo och Arne Bennborn har avböjt omval. ttInbetalningarna till skattekonton blev i januari nästan 7 miljarder större än vad Riksgäldskontoret räknat med i sina prognoser. En stor del av de extra skatteintäkterna beror sannolikt på momsinbetalningar i samband med den oväntat stora julhandeln, bedömer kontoret i sin redovisning av statens finanser för januari i år.
Totalt gav januari ett överskottet i statens finanser på 4,6 miljarder kronor. I Riksgäldskontorets senaste prognos från oktober räknade man med ett underskott på 9,2 miljarder kronor. Skillnaden beror främst på att lånet för statliga Sveaskogs köp av aktier i Assidomän betalades tillbaka i januari i stället för vid halvårsskiftet, som Riksgäldskontoret räknade med tidigare.
För tolvmånadersperioden till och med januari uppgick budgetöverskottet till 62,6 miljarder kronor. Statsskulden minskade med sammanlagt 7,6 miljarder kronor under januari och uppgår nu till 1 149 miljarder kronor. ttAmerikanska nätverksjätten Cisco meddelade på onsdagen att man kommer att överträffa analytikernas nuvarande prognoser för både vinsten per aktie och försäljningen under räkenskapsårets andra kvartal.
Orderingången under kvartalet uppgick till 3,9 miljarder dollar, vilket med råge överstiger företagets interna mål.
Cisco, som ska presentera sin kvartalsrapport efter börsens stängning på onsdagen, tvingades gå ut med beskedet sedan företaget råkat distribuera siffran över orderingången till ett stort antal anställda.
Analytiker har i genomsnitt väntat sig en vinst på 5 cent per aktie för kvartalet, enligt en sammanställning gjord av analysföretaget First Call.
"Vi kände att det var nödvändigt att gå ut med informationen med tanke på den omfattande interna distributionen av meddelandet", skriver Ciscos finanschef Larry Carter i pressmeddelandet. tt-reutersWall Street återhämtade något av den breda nedgången på onsdagen efter uppgångar i bland annat i Tyco och Cisco. Runt klockan 19.00 svensk tid hade Nasdaq Composite gått ned 0,7 procent och S&P 500 noterades 0,2 procent lägre. Dow Jones steg 0,1 procent till 9 695 med stöd från IBM och Alcoa. Cisco bekräftade uppgifter om att resultatet för räkenskapsårets andra kvartal blir bättre än väntat. Aktien steg 1,4 procent till 18:75 dollar. Dagens vinnare var industrikonglomeratet Tyco, som steg 20,1 procent till 27:75 dollar. Bolaget gav beskedet att det inte finns några planer på att börsnotera finansdivisionen samt att redovisningen är sund, vilket tolkades positivt. Mest omsatt var Worldcom som tappade 3,2 procent till 6:75 dollar. Teleoperatörerna noterade en nedgång. Sprint och AT&T backade 7,2 respektive 3,6 procent på fortsatt oro om bolagens lånebehov. Skogssektorn gick upp 0,7 procent medan läkemedelsbolagen var ned 1,7 procent, enligt S&P. direkt

Annons
Annons
Annons