Johannes Tauler, en mystiker för alla tider

Under strecket
Publicerad
Annons

Johannes Tauler
Djup ropar till Djup
Urval: Bernard Durel
Övers: Birgit Stolt
190 s. Artos. CA 249:-

Det är inte första gången som svenska teologer och litteraturvetare har befattat sig med Johannes Taulers skrifter. På senare tid har både Gösta Wrede och Christian Braw brottats med den medeltida mystikerns budskap. Taulers traktat i predikoform har nyligen publicerats i en ny och strålande språkdräkt. Det är ingen mindre än professor Birgit Stolt som utifrån den medeltida grundtexten gör mästarens lära levande för vår andligt uttorkade men desto mer törstande tid.
I sin inledning tecknar professorn och dominikanen Anders Piltz sin ordensbroders andliga profil med varsamhet och värme. Taulers andliga undervisning lyser av anslående enkelhet men förmörkas samtidigt av språkets begränsade räckvidd där orden rör sig i ett undflyende skymningsdunkel. Föremålet för undervisningen är så överväldigande att orden inte mäktar härbärgera och förmedla budskapet. Liksom hans lärare Mäster Eckhart menar Tauler
att orden är till för att fördriva alla ord. Dessa måste komma till ett stillestånd för att de ljudlösa vågorna av Guds språk skall kunna förnimmas av hjärtats inre öra. Mystikens modersmål är inre samling och stillhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons