Annons

Johan Ulveson: ”Det är lustfyllt att spela gammal”

Johan Ulveson och Kicki Bramberg i ”Stolarna” på Dramaten. ”Hon tycker om sin gubbe. I deras relation finns decennier av samvaro, gnabbande, kärlek, dominansförhållande och makt”, säger Bramberg.
Johan Ulveson och Kicki Bramberg i ”Stolarna” på Dramaten. ”Hon tycker om sin gubbe. I deras relation finns decennier av samvaro, gnabbande, kärlek, dominansförhållande och makt”, säger Bramberg. Foto: Lars Pehrson

Den tomma stolen har kanske huvudrollen i Ionescos absurdistiska pjäs ”Stolarna”. För Johan Ulveson och Kicki Bramberg är denna tragiska fars om upplösning och glömska också full av värme och lätthet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tobias Theorell regisserar ”Stolarna”: ”Det är en pjäs om intigheten, frånvaron. På sätt och vis spelar den tomma stolen huvudrollen.”

Foto: Lars Pehrson

Johan Ulveson och Kicki Bramberg repeterar ”Stolarna”. ”Nu har vi fullt upp med att hålla ordning på var vi tror att gästerna ska sitta.”

Foto: Lars Pehrson

En repetitionssal fylld av knallgula stolar. Skådespelarna Kicki Bramberg och Johan Ulveson arbetar med Eugène Ionescos absurdistiska klassiker ”Stolarna” (1951). På Tobias Theorells regibord ligger en hög fotografier, inspirationsmaterial för att gemensamt skapa alla de imaginära aktörer som kommer att ta plats i scenografen Ulla Kassius scenrum på Målarsalen.

I ”Stolarna” förbereder åldringarna Gumman och Gubben ett stort evenemang. Gästerna, som uppstår i parets fantasivärld, gör entré allteftersom och slår sig ner på stolarna – ungefär som i tv-sketchen ”Grevinnan och betjänten”.

Annons
Annons
Annons