Joggande minister fick inbjudan till Kim Jong Il

Under strecket
Publicerad
Annons

Seoul För första gången på över tre år tog Nordkoreas diktator emot en sydkoreansk representant i går. Under mötet lade Kim Jong Il bland annat fram sin syn på förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram.
Sydkoreas återföreningsminister Chung Dong Young befann sig redan i Nordkoreas huvudstad Pyongyang tillsammans med en delegation från sitt hemland. När han i går morse tog en joggingtur blev han oväntat inbjuden till Kim Jong Ils presidentpalats där han några timmar senare hade ett möte med diktatorn. Kim Jong Il tar ytterst sällan emot besökare från andra länder.
Chung återvände till Sydkorea redan i går kväll och berättade om sitt möte. Bland annat sade Kim Jong Il att han kan tänka sig att delta i de så kallade sexpartssamtalen igen om ”USA erkänner och respekterar landet som en (samtals) partner”.

Kim Jong Il förnekade vid mötet att hans regim lämnat samtalen, som har legat nere i ett år. Senast i februari rapporterade den statliga nyhetsbyrå KCNA att landet dragit sig ur samtalen - och att
man förresten redan hade kärnvapen.
Nordkoreas skäl för att lämna samtalen sades vara att USA:s utrikesminister Condoleezza Rice kallat Nordkorea en ”tyranniets utpost”.
De flesta bedömare tror att Nordkorea har några enstaka stridsspetsar. Men ingen vet med säkerhet om nordkoreanerna verkligen har kärnvapen eller om de bluffar för att förstärka sin förhandlingsposition.
Nordkorea har tidigare chockat omvärlden genom att dra sig ur icke-spridningsavtalet NPT. I går sade Kim Jong Il att hans regim kan tänka sig att tillträda avtalet igen, öppna sina anläggningar och tillåta grundliga inspektioner.
Som det är just nu är det svårt att ens få resa in i landet, vars befolkning är illa drabbad av svält förutom det hårda politiska förtrycket. tt-afp

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons