Joel Kinnaman: Det går att skippa all bullshit

I snart bioaktuella ”Run all night” spelar Joel Kinnaman son till en yrkesmördare. Den komplexa far och son-relationen lockade skådespelaren som nått stjärnstatus i USA men är noga med att följa sin egen kompass när han väljer roller.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Joel Kinnaman och Liam Neeson i ”Run all night”.

Joel Kinnaman och Liam Neeson i ”Run all night”.

Foto: MYLES ARONOWITZ
Joel Kinnaman.

Joel Kinnaman.

Foto: ANNA SCHORI
Annons

Våren nalkas i New York och på hotellet Ritz-Carlton i sydöstra hörnet av Central Park har en stor skara journalister samlats för att göra intervjuer för filmen ”Run all night”, en actionthriller med noir-drag där Sveriges just nu hetaste svenske skådespelare i USA har rollen som son till Liam Neesons yrkesmördare. Hollywoodsvenskar som Alexander Skarsgård och Noomi Rapace har röjt väg men nu har jakten på nästa stora stjärna från Bergmans land inletts. Det finns flera kandidater, men att det är Joel Kinnaman som nu står längst fram i strålkastarljuset råder det ingen tvekan om.

Joel Kinnaman ser nästan ut som urtypen för en nordisk man, med småspretig mustasch och skägg och han är – visar det sig när han slår sig ner mittemot mig – utrustad med en dosa svenskt snus.. Att han dessutom är 1,89 meter och byggd som en kraftkarl stärker intrycket. Prillan under läppen kallar han skämtsamt för ”ett återfall”, och kanske är det inte så märkligt med tanke på allt som har hänt på sistone. Med tv- serien ”The killing” – den amerikanska versionen av danska ”Brottet” – vann Joel Kinnaman publikens och kritikernas gillande i USA. Huvudrollen i den nya versionen av ”Robocop” i fjol innebar att han tog ett raskt kliv in i Hollywoods toppskikt. Om han blir kvar där återstår att se, men utsikterna är goda. Till de många nya roller han har säkrat framöver hör rollen som Rick Flagg i seriejätten DC Comics ”Suicide squad” som liksom många av konkurrenten Marvels filmer är tänkt kunna växa till en lång rad filmer. Kraven är höga, projekten många och nerverna kan behöva lugnas av tobak från hemlandet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons