Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Jodå, vi är ett gott föredöme

Elisabeth Svantesson (M).
Elisabeth Svantesson (M). Foto: ANNIKA AF KLERCKER,

Inget annat EU-land tar så mycket från biståndsbudgeten som Sverige för att bekosta flyktingmottagning, kunde man höra i P1 Morgon i går. Detta konstateras i rapporten AidWatch, som görs av biståndsorganisationerna själva. Sålunda var det också företrädare för biståndsbranschen som fick möjlighet att utveckla sin kritik mot de svenska prioriteringarna. Till Ekot sade exempelvis Svenska kyrkans Martin Vogel att det urholkade biståndet skadar Sveriges anseende internationellt genom att vi inte längre kan anses vara ”det goda föredömet” för andra länder.

Skälet till att vi tullar på biståndet är, som vi alla vet vid det här laget, flyktingmottagandet vars kostnader står på sådan tillväxt att biståndsavräkningarna inte tillnärmelsevis kan täcka. Ur den synvinkeln är det svårt att ta kritiken mot Sveriges bristande föredömlighet på allvar. Det må stämma att inget annat EU-land tar lika mycket från biståndsbudgeten, men inget land har ett ädlare skäl. I P1 Morgon fick Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin mycket riktigt också frågan:

– Samtidigt så går pengarna till att hjälpa flyktingar som kommer till Sverige, är inte det också bra?

Annons
X

– Vi måste ju kunna göra både och. Vi måste kunna ha både ett värdigt flyktingmottagande och ett ambitiöst bistånd.

Nå. Det är lätt för Elisabeth Dahlin att säga, men desto svårare för finansminister Magdalena Andersson och biståndsminister Isabella Lövin. Deras uppdrag är, till skillnad från Elisabeth Dahlins, att få allt att gå ihop. Och just nu gör det inte det.

I veckans Dagens Samhälle illustreras de svårigheter vi står inför i en artikel om bristen på bostad i mottagandet (41/2014). Under nästa år väntas bristen på kommunplatser för flyktingar som fått uppehållstillstånd öka dramatiskt. De överenskommelser som finns i år mellan kommuner och staten summerar till 8 000 (otillräckliga) platser. För nästa år är behovet 23 100 och hoppet om att klara det är litet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför så omöjligt? En del är förstås att vissa kommuner inte ställer upp tillräckligt, men detta är inte allt. Problemet är också att Migrationsverket har konkurrens – från sig självt. Problemet, skriver DS, är att ”de lägenheter som skulle vara möjliga tas i anspråk av Migrationsverket för anläggningsboenden”. De som har fått asyl har svårt att få kommunplaceringar, eftersom de som *söker *asyl bebor de tänkbara bostäderna.

  Samtidigt accepteras inte alla erbjudanden av de nyanlända. Under detta års första nio månader accepterades placeringserbjudanden i 74 procent av fallen. Man har, inte helt förvånande, preferenser kring var man vill bosätta sig. Det är inte konstigt, men när dylika önskemål bidrar till propparna i systemet blir de knepiga.

  Politik är att vilja, sägs det ibland. En sannare vardagsbeskrivning av politikens hantverk är nog att politik är att prioritera. Den bittra kalken har både finansminister Magdalena Andersson och biståndsminister Isabella Lövin fått smutta på under hösten.

  Att prioritera innebär dock inte att vi kan eller bör neka flyktingar asyl. Nivåer och volymer kan aldrig tillåtas bli politiska styrinstrumentet, det vore rättsligt orimligt. Däremot måste vi samla oss till prioriteringar.

  Därför är det välkommet att Moderaterna börjar dra sig till minnes hur en moderat migrationspolitik såg ut när MP inte höll i taktpinnen. Att Elisabeth Svantesson med flera nu motionerar om skärpta regler för anhöriginvandring samt ett effektivare återvändandearbete är ett steg i rätt riktning. Bra är också att de samtidigt motionerar om att arbetskraftsinvandringsreformen måste vårdas och vårt öppna regelverk för arbetskraftsinvandring värnas. Utmärkt! Det är dessa viktiga pelare en föredömlig migrationspolitik bör vila på.

  Annons
  Annons
  X

  Elisabeth Svantesson (M).

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER, Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X