Annons
Analys

Adam Erlandsson:Jobs – en kompromisslös estradör med känsla

Apples styrelseordförande, grundare och före detta vd Steve Jobs avled tidigt under torsdagsmorgonen svensk tid. Han blev 56 år gammal.

Under strecket
Publicerad
Foto: AP Bild 1 av 12

En Iphone med en bild av Steve Jobs har ställts utanför Apple Store i New York onsdagen den 5 oktober. Natten till onsdagen svensk tid gick den legendariske företagsledaren ur tiden.

Foto: JASON DECROW/AP Bild 2 av 12

En dagstidning i Hongkong toppar med nyheten att Apples grundare Steve JObs avlidit.

Foto: AP Bild 3 av 12
Foto: AP Bild 4 av 12

”Tack Steve”, står det på ett skyltfönster i en Apple-affär i Santa Monica, Kalifornien.

Foto: JAE C HONG/AP Bild 5 av 12

Fred Velez från San Francisco håller en Iphone med en tidig bild på Steve Jobs på medan han och andra samlas utanför en Apple-affär i San Fransisco.

Foto: DARRYL BUSH/AP Bild 6 av 12

Cory Moll från San Francisco håller Ipad med ett hyllningscitat till Steve Jobs utanför en Apple-affär i San Francisco.

Foto: DARRYL BUSH/AP Bild 7 av 12

Den 6 juni taladade Steve Jobs inför Apple Worldwide Developers Conference i San Francisco.

Foto: PAUL SAKUMA/AP Bild 8 av 12
Foto: AP Bild 9 av 12
Foto: AP Bild 10 av 12
Foto: AP Bild 11 av 12
Foto: AP Bild 12 av 12

Steve Jobs har kämpat med sin hälsa i många år och har varit sjukskriven vid flera tillfällen. År 2004 genomgick han sin första operation för att behandla cancer i bukspottskörteln och i början av 2009 var han sjukskriven igen när han bland annat behandlades för en hormonell obalans och genomgick en levertransplantation. I januari i år tog han sjukledigt igen på obestämd framtid och så sent som den 24 augusti kom beskedet att han hade lämnat över rollen som vd till den operative chefen Tim Cook, som även hoppat in vid tidigare sjukskrivningar.

Steve Jobs satt kvar som styrelseordförande i Apple fram till sin död. I ett uttalande skriver styrelsen att ”Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve”.

Annons
Annons
Annons