Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Adam Erlandsson: Jobs – en kompromisslös estradör med känsla

Apples styrelseordförande, grundare och före detta vd Steve Jobs avled tidigt under torsdagsmorgonen svensk tid. Han blev 56 år gammal.

Foto: AP

Steve Jobs har kämpat med sin hälsa i många år och har varit sjukskriven vid flera tillfällen. År 2004 genomgick han sin första operation för att behandla cancer i bukspottskörteln och i början av 2009 var han sjukskriven igen när han bland annat behandlades för en hormonell obalans och genomgick en levertransplantation. I januari i år tog han sjukledigt igen på obestämd framtid och så sent som den 24 augusti kom beskedet att han hade lämnat över rollen som vd till den operative chefen Tim Cook, som även hoppat in vid tidigare sjukskrivningar.

Steve Jobs satt kvar som styrelseordförande i Apple fram till sin död. I ett uttalande skriver styrelsen att ”Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve”.

En termin på college fick räcka för den då 17-årige Steve Jobs som redan hunnit samla på sig arbetslivserfarenhet från teknikvärlden. Under sommarjobb på Hewlett-Packard hade han lärt känna den något äldre Steve Wozniak.

Annons
X

De båda jobbade som spelutvecklare på Atari när de började bygga datorer i ett garage i Cupertino. Tillsammans med den äldre kollegan Ronald Wayne grundade de Apple Computer.

1980 hade datorförsäljningen börjat ta fart på riktigt och ett Apple i behov av nytt kapital introducerades på börsen. Tre år senare gav man sig ut på jakt efter en vd med större erfarenhet av storbolag och det var dåvarande Pepsichefen John Sculley som Steve Jobs ville se på posten.

Redan då var Jobs övertygad om att datorn skulle bli en konsumentprodukt – en inte helt etablerad syn i början på 80-talet, där persondatorer snarare sågs som små versioner av företagens stordatorer och även skulle användas som sådana. Därför ville han ha en vd som förstod hur man sålde till konsumenter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Vill du sälja sockervatten resten av livet, eller vill du vara med och förändra världen”, ska Steve Jobs ha sagt för att locka över John Sculley till Apple.

  I efterhand kanske varken John Sculley eller Steve Jobs var särskilt nöjda med beslutet. Snart efter att Sculley tillträdde så inleddes en maktkamp mellan de båda, en maktkamp som slutade med att Steve Jobs tvingades bort från företaget i mitten av åttiotalet och som samtidigt var startskottet för en lång kräftgång för datortillverkaren.

  I en intervju med Smithsonian från 1995, ungefär ett år innan återkomsten till Apple, berättar Steve Jobs sin syn på vad som gick fel på företaget.

  ”Det var inte den snabba tillväxten som förstörde Apple. Det var värderingarna som förstörde Apple. John Sculley förstörde Apple och han gjorde det genom att föra in värderingar i toppen, värderingar som var korrupta – som gjorde att flera av personerna i ledningen blev korrupta och som drev bort de som inte gick att korrumpera – som lockade fler korrupta ledare […] som brydde sig mer om sin egen lycka och välfärd än vad de brydde sig om det som byggde upp Apple från första början: Att bygga fantastiska datorer som människor vill använda. […] De brydde sig inte om det längre. […] Macen kommer att vara död om bara ett par år och det är verkligt sorgligt.”

  När intervjun genomfördes var Steve Jobs i full färd med att bygga upp Next Computer, det företag han grundade när han tvingades bort från Apple och som även kom att bli hans biljett tillbaka. Under tiden borta från Apple köpte han även det som skulle bli den framgångsrika filmstudion Pixar. Då var det en teknikutvecklingsavdelning under George Lucas filmimperium Lucasfilm. Pixar utvecklade inte bara de tekniska lösningarna bakom filmer som Terminator II och Jurassic Park utan gjorde pionjärinsatser inom datoranimerad film med bland annat Toy Story. År 2006 köpte Disney Pixar för 7,4 miljarder dollar i en affär som även gjorde Steve Jobs till den största enskilda aktieägaren i underhållningsjätten.

  Men den där dystopiska framtidsvisionen om Apple från intervjun med Smithsonian blev aldrig verklighet. I dag är Apple världens högst värderade teknikföretag, som sätter rekordkvartal på löpande band och kontinuerligt överträffar analytikernas förväntningar. I dag är Apple marknadsledande inom surfplattor och mp3-spelare, en av de dominerande mobiltelefontillverkarna och en av få datortillverkare som går emot strömmen och tar marknadsandelar.

  Och det är få som tillskriver utvecklingen något annat än Steve Jobs återkomst till företaget.

  År 1996 var Apple ett företag i spillror. Deras datorer hade blivit till dyra nischprodukter för mediefolk och formgivare, aktiekursen hade snuddat vid tre dollar och för de allra flesta var Apple en föredetting som drev tämligen planlöst mellan olika produktområden och produktstrategier. Bara en liten skara inbitna fans hade förhoppningar inför framtiden.

  Steve Jobs återkomst skedde när Apple köpte upp hans Next Computer år 1996. Först var han konsult, sedan som tillfällig lösning på vd-stolen. Snart blev han permanent vd.

  Vid återkomsten rensade han upp i företaget och renodlade produktportföljen. Företagets Imac, presenterad 1998, satte tonen för det som komma skulle. Den stack ut, inte bara för att den såg annorlunda ut med sitt färgstarka skal och bulliga form. Det var också den första datorn utan diskettstation, ett beslut som förlöjligades vid lanseringen men som i efterhand mest kan kallas framsynt.

  År 2001 presenterades Ipod. Det var inte den första mp3-spelaren på marknaden, men den var smidigare, snyggare och skulle visa sig betydligt lättare att sälja än någon av konkurrenterna. Ipod blev en omedelbar succé och snabbt även synonymt med det nya Apple som ett företag som tillverkar produkter som är lätta att använda, som är snygga och som inte riktigt går att jämföra på samma villkor sida vid sida med konkurrenternas produkter.

  Det är föreställningar och värden som företaget lyckats hålla fast vid ända sedan dess och som legat i till grund för framgångarna med Iphone och Ipad och som har stor del i att företagets datorer i dag står för närmare 25 procent av den amerikanska marknaden.

  Under tiden som vd gjorde sig Steve Jobs känd som en estradör som gjorde varje lansering till en välregisserad och underhållande show, men det är hans känsla för vad konsumenterna vill ha och hans kompromisslösa sinne för detaljer som kanske gjort det största avtrycket.

  Många är historierna om hur Steve Jobs förkastat prototyper för sådant som de flesta skulle ha kallat småsaker, om hur han ändrat produktstrategier på grund av att känslan varit fel.

  Apple under Steve Jobs lyckades med något som de flesta andra teknikföretag bara kan drömma om. De har byggt upp ett ekosystem, en distributionskedja där de kontrollerar och tjänar pengar på fler led än konkurrenterna kommer i närheten av. Företagets produkter säljs i egna butiker, både på nätet och i den fysiska världen. I Itunes Store har man blivit en viktig maktfaktor i musik, film och bokvärlden. Genom Itunes Store och systemet med appar för Iphone och Ipad har man inte bara byggt ett system där man får 30 procent av varje försäljning, men har även blivit en maktfaktor för så skilda branscher som tidnings- och magasinsutgivning samt spelutveckling.

  Inte ens de allra mest inbitna Applefansen hade kunnat föreställa sig det när Steve Jobs återvände till företaget för drygt femton år sedan.

  Rekommenderad långläsning om Jobs:

  • Klassisk intervju med Playboy Magazine från 1985

  • Smithsonian Oral and Video Histories: Steve Jobs (1995)

  • Intervju med John Sculley om vad som ligger bakom Steve Jobs framgångar

  Litet lyft för Apple-aktien blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 12

  En Iphone med en bild av Steve Jobs har ställts utanför Apple Store i New York onsdagen den 5 oktober. Natten till onsdagen svensk tid gick den legendariske företagsledaren ur tiden.

  Foto: JASON DECROW/AP Bild 2 av 12

  En dagstidning i Hongkong toppar med nyheten att Apples grundare Steve JObs avlidit.

  Foto: AP Bild 3 av 12
  Foto: AP Bild 4 av 12

  ”Tack Steve”, står det på ett skyltfönster i en Apple-affär i Santa Monica, Kalifornien.

  Foto: JAE C HONG/AP Bild 5 av 12

  Fred Velez från San Francisco håller en Iphone med en tidig bild på Steve Jobs på medan han och andra samlas utanför en Apple-affär i San Fransisco.

  Foto: DARRYL BUSH/AP Bild 6 av 12

  Cory Moll från San Francisco håller Ipad med ett hyllningscitat till Steve Jobs utanför en Apple-affär i San Francisco.

  Foto: DARRYL BUSH/AP Bild 7 av 12

  Den 6 juni taladade Steve Jobs inför Apple Worldwide Developers Conference i San Francisco.

  Foto: PAUL SAKUMA/AP Bild 8 av 12
  Foto: AP Bild 9 av 12
  Foto: AP Bild 10 av 12
  Foto: AP Bild 11 av 12
  Foto: AP Bild 12 av 12
  Annons
  X
  Annons
  X