Annons
X
Annons
X

Jobbtillväxten slår ojämlikt i USA

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin har hittills lämnat kvinnorna vid sidan av. När jobben kommit tillbaka har merparten i stället tillfallit männen. Samtidigt har kvinnornas roll på arbetsmarknaden återigen blossat upp som ett hett ämne i fajten om Vita Huset.

(uppdaterad)
[object Object]
Polisyrket är relativt konjunkturokänsligt. Men återhämtningen i den amerikanska ekonomin har ännu inte fått fart på jobbtillväxten i yrken där kvinnodominansen är stor. Foto: JEFF CHIU/AP

NEW YORK När tiderna var goda utmålades bygg- och industriarbetare mer eller mindre som nya arbetarklasshjältar och där det fanns gott om jobb att hämta även för dem som saknade collegeutbildning.

När lågkonjunkturen sedan slog till stryptes de någorlunda välbetalda jobben och arbetslösheten blev smärtsamt hög. Inte minst för männen som i klar majoritet satt på tjänsterna.

Men sedan återhämtningen i den amerikanska ekonomin börjat ta fart är det kvinnorna som har släpat efter på arbetsmarknaden.

Annons
X

Enligt den officiella statistiken förlorade 2,7 miljoner kvinnor och 6 miljoner män sina jobb under recessionen, som officiellt varade från december 2007 till juni 2009. Men medan 45 procent av de avskedade männen uppges ha kammat hem nya jobb så ligger kvinnorna klart efter. Enbart omkring en tredjedel av kvinnorna har tagit samma steg när totalt 2,3 miljoner jobb har tillsatts.

Sedan återhämtningen startade har arbetslösheten bland männen också förbättrats med 2,3 procentenheter, medan motsvarande siffra för kvinnorna ligger på 0,1.

De officiella siffrorna visar nu att arbetslösheten ligger på 8,3 procent för de båda könen.

–Männen har alltså förlorat fler jobb än kvinnorna totalt sett. Men återhämtningen har inte varit jämställd. Där har männen tagit oproportionerligt många jobb, säger Heidi Shierholz, ekonom på Economic policy institute.

Heather Boushey, ekonom på den vänsterpräglade tankesmedjan Center for american progress, är inte heller särskilt imponerad över utvecklingen.

–Recessionen har ofta kallats för ”mancession” eftersom det var männen som förlorade de allra flesta jobben först. Och det stämmer. Men det är ett faktum att kvinnorna är förlorare i återhämtningen, säger hon.

Tidigare ekonomiska nedgångar i USA har följt liknande mönster. Främst på grund av att de sektorer som först skövlar jobb när en recession slår till oftast är mansdominerade, som tillverkningsindustrin och bygg. När ekonomin sedan vänder uppåt igen är det också inom de områdena som jobben först vänder tillbaka.

För kvinnorna däremot kapas jobben oftast senare i recessionscykeln och kommer dessutom tillbaka senare, när återhämtningen väl har tagit skruv. Det har främst att göra med att kvinnorna ofta sitter på jobb inom den offentliga sektorn, där recessionens effekter blir synbara först när skatteintäkterna minskar. I den senaste recessionen, som ibland kallas Den Stora Depressionen, har de dessutom varit extra kraftiga.

Även här finns siffror som pekar på att återhämtningen på arbetsmarknaden inte är någon jämställd historia. Sedan recessionen tog slut har 396000 kvinnor fått lämna den offentliga sektorn, vilket motsvarar 69 procent av alla jobb som har försvunnit därifrån. Och det trots att kvinnorna vid återhämtningens början enbart hade 57 procent av alla jobb inom den offentliga sektorn.

I årets presidentval är ekonomin, och i synnerhet arbetslösheten, ett givet ämne då kandidaterna beskyller varandra för att bedriva ett ”krig mot kvinnorna.”

Senast ut var Mitt Romney, som enligt mätningar har 16 procentenheter lägre stöd bland kvinnorna än Barack Obama. I ett försök att minska avståndet menade han nyligen att över 92 procent av de arbetstillfällen som har försvunnit sedan Barack Obama tillträdde presidentposten tillhörde kvinnorna – något som Mitt Romney var ett bevis för ”kriget mot kvinnorna.”

Trots att uppgifterna stämmer – av 740000 jobb som har försvunnit innehades 683000 av kvinnor – så lät inte kritiken vänta på sig. Framför allt anses mätningen vara irrelevant eftersom den bortser från över ett år av recession. Det var ju under det året som främst männen fick lämna sina tjänster.

I efterspelet har samtidigt den gamla debatten om hemmafruar kontra förvärvsarbetande kvinnor blossat upp på nytt i USA. Inte minst sedan den demokratiske debattören Hilary Rosen sagt att Mitt Romney använde sin fru Ann som ”surrogat” och rådgivare i frågor rörande kvinnor, vilket han inte hade mycket för eftersom hon inte ”arbetat en dag i sitt liv.”

Bakslaget blev enormt. I USA är hemmafrun i det närmaste omöjlig att kritisera. Allt från republikanernas partiordförande till Michelle Obama gick till motangrepp. Den senare twittrade också att ”varje mamma arbetar hårt, och varje kvinna förtjänar att bli respekterad.”

Hilary Rosen tvingades krypa till korset.

–Som mamma vet jag att barnuppfostran är det hårdaste jobb som finns. Jag ber Ann Romney om ursäkt.

Annons
Annons
X

Polisyrket är relativt konjunkturokänsligt. Men återhämtningen i den amerikanska ekonomin har ännu inte fått fart på jobbtillväxten i yrken där kvinnodominansen är stor.

Foto: JEFF CHIU/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X