Jobbigt att sälja till klassresan

Johanna och Svea tycker att det är jobbigt att sälja saker. Men de kan också förstå varför man gör det. ”När man tillslut fått det sålt så kan man se fram emot att göra roliga saker”, säger Svea.
Johanna och Svea tycker att det är jobbigt att sälja saker. Men de kan också förstå varför man gör det. ”När man tillslut fått det sålt så kan man se fram emot att göra roliga saker”, säger Svea. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Att sälja kakor och lotter till laget eller klassen är besvärligt för många. Johanna och Svea vet hur det kan vara.

Under strecket
Publicerad
Lotter, kakor och rabatthäfte är saker som man kan sälja till klasskassan eller föreningen.

Lotter, kakor och rabatthäfte är saker som man kan sälja till klasskassan eller föreningen.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

Kakor, korvar, lotter, strumpor, blommor ... listan på vad man kan sälja för att få ihop pengar till en klassresa eller fotbollscup kan göras lång.

Men det är inte alla som tycker om att knacka dörr för att få ihop pengarna.

– Det jobbigaste är känslan av att man kräver folk på pengar. Och att man måste få saker sålda, säger Svea.

Hon tränar i ett innebandylag i Örebro där de har sålt bingolotter och ett häfte som heter ”Restaurangchansen” med rabatter på restauranger och affärer. Nu ska de också börja sälja korvar. Det här är något som Svea inte gillar.

– Det blir oroligt och stressigt och det känns som att det går ut över andra saker, man blir stressad över skolan för man tänker på att ”just ja de där häftena som jag måste ha sålt”, säger hon.

Johanna tränar orientering och i hennes förening har de inte behövt sälja så mycket, däremot kommer hon ihåg hur det var när hon gick i sexan och de skulle sälja kakor.

– Jag sålde mest till familj och släkt för jag tyckte inte riktigt om att gå och knacka dörr och sälja. Många av mina vänner tyckte inte heller om det så vi försökte gå i grupp för att alla skulle våga, berättar hon.

Lotter, kakor och rabatthäfte är saker som man kan sälja till klasskassan eller föreningen.

Lotter, kakor och rabatthäfte är saker som man kan sälja till klasskassan eller föreningen.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

Svea tycker att det borde vara okej att få lämna tillbaka saker till föreningen om man inte lyckats sälja dem. Förra året fick Sveas pappa köpa alla tre rabatthäften eftersom hon inte fick dem sålda.

– Det var jättetråkigt och jobbigt. Vi betalar ju för att få spela innebandy och sen måste vi betala det här också. Det känns som att det är ens eget fel ibland, även om det inte är det, säger hon.

Lotter, kakor och rabatthäfte är saker som man kan sälja till klasskassan eller föreningen. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Finns det något som är bra med att sälja saker?

– Man får ju ihop pengar och kan göra roliga saker. Och det är väl ändå bra att man kan få komma iväg från skolan och göra något roligt med klassen, säger Johanna.

Hur kan man göra så att det inte blir så jobbigt?

– Jag tror inte att det finns en lösning så att man inte behöver sälja någonting alls, men vår klass har också haft disco. Då kan man lägga mer tid på att sälja där. Då kan det finnas upp gifter där man inte behöver prata med folk och där kan alla vara delaktiga, säger Johanna.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Annons
Annons