Annons
X
Annons
X

Jobbet i Göteborg – om studenten får välja

Många av Sveriges studenter vill hellre jobba i Göteborg än i Stockholm efter examen, men de mellanstora kuststäderna Varberg, Helsingborg och Halmstad lockar mest. Det visar Adeccos karriärundersökning. Småorterna riskerar att tappa många välutbildade framöver.

Foto: INGVAR KARMHED

Sveriges studenter flyttar motvilligt till Stockholm för att det finns flest jobb där, men Göteborg är mer attraktivt än Stockholm. Många studenter vill också jobba utanför storstadsregionerna. Det visar Adeccos karriärundersökning där 500 studenter från hela Sverige fått svara på hur de ser på sin framtida karriär. Det är studenter som läser på högskola nu, som får uppge vilken stad de vill flytta till, men de får inte välja den stad de nu pluggar i.

LÄS MER:
Fler svenskar flyttar västerut

Trots att arbetsmarknaden i Storgöteborg endast är knappt hälften så stor som motsvarande i Storstockholm lockar Sveriges andra stad fler studenter som framtida arbetsplats.

Annons
X

49 procent av landets studenter tänker söka jobb i Stockholm samtidigt som Göteborg lockar hela 53 procent. Relativt sett till befolkningsunderlaget är det dock de mellanstora kuststäderna i södra Sverige som är mest populära om man kan hitta rätt jobb där. Varberg kommer på första plats följd av Helsingborg och Halmstad. Efter dessa tre kommer Nyköping och Kalmar – det vill säga de båda mellanstora östkuststäderna.

Med tanke på den höga utbildningsnivån och växande arbetsmarknaden i Stockholm krävs ett ständigt tillflöde av nya akademiker för att inte tillgången ska urholkas och snabbt slå mot tillväxten, enligt Adecco.

LÄS MER:
Studielånet nästa bolånebubbla?

– Stockholm har ett potentiellt problem som kan försvaga den kraftfulla utvecklingen staden haft de senaste decennierna, säger Charlotte Nordén, marknadschef på Adecco.

Hon tror att en delförklaring kan vara att två av tre studenter tycker att bostadspriser är en betydelsefull faktor vid val av arbetsort.

– Undersökningen ger kommunerna värdefull information om hur attraktiva de är för dagens studenter, säger Andreas Leifsson, senioranalytiker på Care of Haus som utfört undersökningen.

Andreas Leifsson påpekar att många företag skulle kunna vinna på att etablera sig i de mindre städerna. Där kan de lättare hitta arbetskraft och samtidigt gynnas av lägre löneläge och lägre lokalkostnader.

Landets småorter, under 50000 invånare utanför storstadsregionerna, och landsbygden lockar dock endast 7 procent av landets studenter – detta trots att 30 procent av landets befolkning bor i småorter eller på landsbygden.

LÄS MER:
Inget jobb efter högskolan för en tredjedel

Annons
Annons
X
Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X