Annons
X
Annons
X

Jobbet hos Amazon blev en mardröm

E-handelsjätten Amazon ville rekrytera hundratals svenska ungdomar för lagerjobb i Tyskland. Dagen före avfärden ändrades arbetsvillkoren vilket ledde till att Arbetsförmedlingen avbröt samarbetet. Men 24 ungdomar hann åka och hamnade i en mardröm – med kroppsvisiteringar, razzior och trakasserier.

[object Object]
Arbetslös och utan stort hopp om jobb i Sverige nappade 19-åriga Rose-Marie Kaggiri på e-handelsföretaget Amazons erbjudande om jobb i Tyskland. På plats på centrallagret i Bad-Hersfeld ändrades villkoren – till betydligt sämre. Foto: TOMAS ONEBORG

Amazons efterfrågan på arbetslösa svenskar fick Arbetsförmedlingen att jubla.

Bolaget behövde arbetskraft till sitt centrallager i Bad-Hersfeld i Tyskland för att klara den stora anstormningen av order inför julen.

19-åriga Rose-Marie Kaggiri hade varit utan jobb sedan hon gått ut gymnasiet i somras. Hon hade hunnit skicka ut en mängd jobbansökningar men utsikterna för att få ett arbete i Sverige var dystra.

Annons
X

– Jobbet på Amazon var en chans att få erfarenhet, dessutom var det lite spännande att åka till ett annat land och arbeta säger hon.

Arbetsförmedlingen annonserade ut jobben och kallade till rekryteringsträffar. Intresset var stort, berättar Mona-Lisa Johannesson som ansvarade för projektet.

Busslaster med 200 svenska ungdomar skulle gå från bland annat Stockholm. Men kvällen före den första bussens avfärd får Rose-Marie Kaggiri och de andra ungdomarna ett mejl där Amazon beklagar att de inte kan erbjuda direkt anställning i företaget. I stället är det ett bemanningsbolag, Trenkwalder Personaldienste GmbH, som ska anställa dem.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag förstod inte riktigt vad de menade. Jag hade börjat packa och var inställd på att åka. Det kändes konstigt att man fick ett sådant besked så nära avresan.

  Flera ungdomar
  SvD Näringsliv talat med berättar att det kändes som att det var för sent att ångra sig. Men majoriteten av dem som hade anmält sig gjorde det, endast 24 personer satt på bussen som satte kurs mot Bad-Hersfeld.

  På plats visade det sig att förutsättningarna hade ändrats radikalt. Lönen var inte densamma som utlovats och ungdomarna förstod inte kontraktet de skulle skriva på eftersom det var skrivet på tyska.

  Men den största chocken stod vaktbolaget H.E.S S-security för. Deras uppgift var att hålla koll på personalen som bodde i stugor 30 minuters bussfärd från arbetsplatsen.

  – De klampade in och gick igenom våra saker. De tog bilder på odiskad disk och berättade att de när som helst kunde kolla våra väskor. Det kändes väldigt obehagligt. Som att de skulle ha oss under kontroll, berättar Rose-Marie Kaggiri.

  Christian Wessel, 24 år, bekräftar den bilden. Han var den som hade mest kontakt med vakterna eftersom han talar tyska.

  – De agerade poliser utan anledning. Bland annat blev vi utsatta för kroppsvisitationer efter frukosten för att de skulle kolla om vi tagit med oss bullar. De körde även med kollektiv bestraffning – om en gjorde något dumt fick alla lida för det.

  Arbetsförhållandena på de tyska Amazon-lagren avslöjades nyligen i en tysk dokumentär. Där kommer det bland annat fram att H.E.S S-security ägs av en nazist och namnet anspelar på Rudolf Hess, en av Hitlers närmaste män under andra världskriget. Vakterna uppges bära svarta uniformer av märket Thor Steinar som är starkt förknippat med extremhögern i Tyskland.

  Det är någonting de svenska ungdomar som arbetat i Bad-Hersfeld inte känner till men de berättar att arbetare från Spanien och Polen trakasserades extra hårt av vakterna.

  – Vi var cirka 1500 personer från olika länder. Spanjorerna fick bo trängre än oss och en tjej blev utsparkad för att hon hade torkat kläder på elementet, hon blev eskorterad av vakter ut från området, berättar Christian Wessel.

  Under sin tid som bemanningsanställd på Amazon tjänade han cirka 6000 kronor i månaden – vilket är mindre än hälften av den utlovade lönen. I slutet av november fick han sparken.

  – Jag hade varit sjuk och en läkare skrev ett intyg men jag fick ändå ingen sjukersättning. Efter att jag pratat med chefen fick jag sluta och ta mig hem på egen hand.

  Mona-Lisa Johannesson säger att Arbetsförmedlingen inte kände till förhållandena på plats. När myndigheten fick förfrågan via Eures, det europeiska nätverket för rörlighet i arbetslivet, var det inga konstigheter.

  – Då var det Amazon som sökte personal och de hade vi inga anmärkningar på. Våra tyska kolleger gjorde bedömningen att bemanningsbolaget som skulle anställa ungdomarna inte var rumsrent, därför avbröts samarbetet.

  Men de 24 svenska ungdomarna fick aldrig veta varför Arbetsförmedlingen satt stopp. Mona-Lisa Johannesson hävdar att hon inte fått några varningssignaler.

  Rose-Marie Kaggiris första instinkt var att åka tillbaka hem. Men här väntade arbetslöshet och jobbet i Tyskland gav henne i alla fall en lön, det var ju bättre än ingenting säger hon.

  – Svenskarna var yngst där, de flesta i min ålder. Men spanjorerna var betydligt äldre, många hade familj som var beroende av inkomsten från Tyskland. För dem finns inga andra alternativ.

  Annons
  Annons
  X

  Arbetslös och utan stort hopp om jobb i Sverige nappade 19-åriga Rose-Marie Kaggiri på e-handelsföretaget Amazons erbjudande om jobb i Tyskland. På plats på centrallagret i Bad-Hersfeld ändrades villkoren – till betydligt sämre.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 4
  Bild 2 av 4
  Bild 3 av 4
  Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X