Annons
X
Annons
X

Jobbar på jobben

Att sänka arbetslösheten är en fråga om politisk vilja, säger Karl-Petter Thorwaldsson. Som nyvald LO-ordförande lovade han att LO ska ”knäcka ryggen på massarbetslösheten”. Nu säger han att det är fullt realistiskt med en arbetslöshet på 3 procent. Med ganska enkla åtgärder kan 100 000 arbetslösa få jobb redan i höst.

Foto: ANDREAS H NILSSON

Jobben och kampen för full sysselsättning går före allt annat. Det gjorde Karl-Petter Thorwaldsson klart från första dagen som LO-ordförande. För att nå dit är han också beredd att sova med fienden. Han samtalar gärna med den borgerliga regeringen och har krokat arm med Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström, som hade frostiga relationer med Wanja Lundby-Wedin.

Det nya samförståndet demonstrerades under Almedalsveckan, då LO-basen och arbetsgivarchefen i ett gemensamt utspel krävde politiskt samarbete över blockgränsen för att säkra jobb och tillväxt i Sverige.

Samtidigt med utmejslandet av en politik för full sysselsättning pågår också intensiva samtal mellan LO-förbunden för att skapa enighet om de gemensamma avtalskrav som ska spikas senare i höst. Förra gången sprack enigheten på kravet på en jämställdhetspott. Samtalen är känsliga och locket ligger stadigt på. För den nya LO-ledningen skulle en fortsatt splittring vara ett svårt bakslag och den alltid jovialiske och gladlynte Karl-Petter Thorwaldsson rör sig försiktigt på den minerade marken.

Annons
X

Desto mer mångordig blir han när det handlar om dagens höga arbetslöshet, som han ser som ett kvitto på att både de borgerliga och Socialdemokraterna har misslyckats.

– Men jag är också självkritisk. Jag var som SSU-ordförande i högsta grad med om omläggningen från full sysselsättning till inflationsbekämpning i början av 1990-talet. Då hade Sverige inget alternativ. Men sedan dess har vi inte haft någon rejäl diskussion om hur vi når full sysselsättning kombinerat med låg inflation. Nu verkar alla acceptera en arbetslöshet på 7-8 procent. Det är djupt oroande.

Bättre matchning och näringspolitiken är ett par områden där LO och Svenskt Näringsliv vill se politisk samsyn.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det snabbaste sättet att göra något är att bättre matcha de arbetslösa mot de jobb som växer fram. Med ganska enkla åtgärder skulle man kunna minska den öppna arbetslösheten med 100 000 personer, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

  Hur skulle det gå till?

  – Ett exempel är utbildning i bristyrken. Idag är det stor brist på maskinförare. I alla andra tider hade det betytt en beställning på maskinförarutbildning från AMS eller Arbetsförmedlingen. Idag är det i stort sett nedlagt.

  Höjda grundkunskaper och möjligheter att läsa in gymnasiekompetens med ersättning från a-kassan. Utbildningsvikariat och plusjobb för långtidsarbetslösa är andra förslag på listan.

  Det låter som traditionell LO-politik. Finns det inget nytänkande?

  – Ja, säger Karl-Petter Thorwaldsson och skrattar lite, det är kanske inte så väldigt mycket nytänkande. Men det är nytt för LO att vi vill bygga ut högskolan till exempel. Men det handlar mest om att bryta med synen att det är fult att ”skapa” jobb, att alla jobb ska komma genom en växande ekonomi.

  – Nu ser vi facit av många års låginflationspolitik: 23 miljoner arbetslösa i Europa. Det är en grogrund för främlingsfientlighet och extremism, en mycket farlig utveckling. Samtidigt har Sverige aldrig varit rikare än idag. Så det är klart att det är en fråga om politisk vilja att få ner arbetslösheten.

  Frågan om vinster i vård, skola och omsorg splittrar Socialdemokraterna. LO-kongressen slog i maj fast att en non profit-princip ska råda i välfärden. Vad det innebär i praktiken snabbutreds nu av LO:s vice ordförande Tobias Baudin. Svaret väntas i början av december.

  Men det handlar inte om att nu verksamma privata företag ska stänga, försäkrar Karl-Petter Thorwaldsson. De flesta företag fungerar bra. Det som sticker i ögonen är när bolag som driver undermålig verksamhet lyfter stora vinster.

  – Jag tror inte att man ska förbjuda aktiebolag. Det handlar helt enkelt om att skattepengarna ska användas till det som de är avsedda för. Det är klart att det är upprörande när Wallenbergsföretag drar iväg med pengarna till Kanalöarna och sen har räntsnurror så att de slipper betala skatt. Det var fan aldrig meningen, säger han med hetta.

  LO-kongressens beslut är ”glasklart”, hävdar Karl-Petter Thorwaldsson, men svaret på de flesta frågor, till exempel om vinstmarginalen ska maximeras, hänvisar han till den pågående utredningen.

  Stefan Löfvens linje verkar vara att kvalitetskraven ska vara avgörande, inte driftsformen. Är ni överens?

  – Jag vet faktiskt inte. Jag har inte pratat med Stefan om exakt vad han tycker och tänker. Vi har pratat om många saker, men inte om detta. Det är klart att vi måste göra det. Självklart vill jag att LO ska påverka så mycket som möjligt. Men jag är också pragmatisk och för mig handlar det om vad man kan göra praktiskt.

  Svenskt Näringsliv börjar snart förhandla med tjänstemännen i PTK om ett nytt omställningsavtal. Är det möjligt även för LO?

  – Det är ju ett nytt huvudavtal de pratar om då egentligen. Vi har inte stängt några dörrar och tänker inte göra det heller. Huvudfrågan är om man kan byta Las mot bättre omställning. Det är svårt för oss.

  Lagen om anställningsskydd är fackets enda maktmedel för att få till stånd förhandlingar vid uppsägningar, understryker Karl-Petter Thorwaldsson.

  – Vi vet också att vissa specialkompetenser måste finns kvar i ett företag. Men det viktiga är att det sker en förhandling och inte är ett diktat från arbetsgivarna. Jag ska inte säga att vi inte kan se en tid utan turordningsregler. Men det ligger långt bort.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ANDREAS H NILSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X