Annons
X
Annons
X

Jobb och bostad krav för invandring

Den invandrare som vill ta hit en eller flera anhöriga måste först visa att den har jobb och bostad. Det kravet vill regeringen ställa. Förslaget möter hård kritik från oppositionen.

Av TT

Regeringens krav innebär att den som är bosatt i Sverige måste kunna visa att det finns en regelbunden inkomst och en ordnad bostad innan anhöriga beviljas uppehållstillstånd.

Definitionen av anhöriga omfattar alla släktingar, även kärnfamiljen, det vill säga make, maka, sambo och ogifta barn under 18 år.

Frågan är då om inte detta riskerar att splittra familjer.

Annons
X

– De kommer att ha en möjlighet, vi sätter en fyraårsgräns för försörjningskravet. Det är ju ofta så det ser ut, att det är en familjeförsörjare som kommer först, och då är det naturligtvis viktigt att signalera att det handlar om just försörjning och eget arbete, ordnade förhållanden för att från början kunna skapa goda förhållanden för barn, sade Fredrik Reinfeldt efter dagens presskonferens.

Utredningen ska vara klar senast den 1 oktober 2008. Vem som ska göra utredningen är inte klart.

Från oppositionen är kritiken hård.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Detta är en av de mest allvarliga inskränkningar av flyktingars mänskliga rättigheter som skett på många år”, skriver partiets flyktingpolitiske talesman Kalle Larsson i ett pressmeddelande.

  Enligt Larsson blir det inte lättare för folk att få ett jobb och en rimlig bostad bara för att de förhindras att träffa sina närmaste.

  Socialdemokraternas Magdalena Streijffert anser att försörjningskravet skapar ett A- och ett B-lag.

  – Vi får en grupp som inte får tillgång till vårt sociala skyddsnät, samtidigt som de blir väldigt beroende av den som finns här från början, säger hon.

  ”Regeringen struntar helt i flyktingbarnens intressen. Fyra år är en lång tid för ett barn och risken är att det blir ännu längre tid eftersom asylprocessen ofta drar ut på tiden”, skriver partiets språkrör Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

  Anhöriga till konventionsflyktingar och vissa skyddsbehövande kategorier omfattas inte. Inte heller barn som vill ha hit anhöriga omfattas. Personer som bott i Sverige i fyra år undantas också.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X