Annons

Jobb för unga finns på landsbygden

Centerpartiet föreslår tre satsningar på ungas utbildning för att få bättre matchning mellan utbildning och arbetsmarknad, skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och Ulrika Carlsson, skolpolitisk talesperson Centerpartiet.

Publicerad

Ungdomsarbetslösheten är en av vår tids största utmaningar. Det är ingen nyhet. Det är inte heller den trend som visar att befolkningen utanför städerna åldras, unga flyttar in till staden och mindre samhällen avfolkas i urbaniseringens spår. Vad som behövs är att hitta nya lösningar så att fler unga kan få jobb, viktig arbetslivserfarenhet och kunna försörja sig själva samtidigt som vi har en levande landsbygd .

Samtidigt som ungdomsarbetslösheten är hög är behovet av arbetskraft, inom vissa yrken och speciellt på landsbygden och i bruksorter stor. Exempelvis behövs 1500 plåtslagare i Sverige inom ett år. Bland trädgårdsanläggare utbildas 400-500 personer årligen, men behovet är upp emot 2500. Vissa uppskattningar indikerar därtill att tioutsentals människor behövs till 2025 inom de gröna näringarna och jobb kopplat till lantbruk och skogsbruk. Branschen har självklart en skyldighet och tar ett ansvar för att marknadsföra sig och de möjligheter till jobb som finns inom de olika branscherna. Men politiken har också ett ansvar.

Annons
Annons
Annons
Annons