Annons

Tove Lifvendahl:JÖ och DÖ är samma andas barn

Överenskommelser som bygger på att man säger sig vara opposition fastän man inte är det på riktigt, borde köras genom dokumentförstöraren.
Överenskommelser som bygger på att man säger sig vara opposition fastän man inte är det på riktigt, borde köras genom dokumentförstöraren. Foto: Pi Frisk
Under strecket
Publicerad

Den som skulle ha fått för sig att försöka sälja in ett filmmanuskript med de turer som regeringsbildningen anno 2018 bjudit på i verkligheten, hade sannolikt mött överseende och generade leenden. Det är för långsökt, hade omdömet låtit. Men nu är vi här. Och i vad som stundom nästan känts som en demokratins dokusåpa har det senaste avsnittet handlat om ett hemligt dokument, som sägs försäkra Vänsterpartiet inflytande över politiken i den kommande S-ledda regeringen.

Under dagen lät Jonas Sjöstedt nämligen avslöja att det finns ett samförstånd mellan S och V, nedtecknat under mötet med Löfven på ”ett papper ni aldrig kommer att få se”, och lät med det meddela att han var beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Och den där klausulen i utkastet till Januariöverenskommelsen, numera populärt förkortad JÖK:en, om att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden, den får betraktas som högst partiell.

Annons
Annons
Annons