”Jo, klimatpolitiken bör sikta på de rika”

Den arbetarklass som Kalle Sundin menar sig företräda är ofta mer miljövänlig än medel- och höginkomsttagare. Det är inte det gröna som är problemet – utan att det saknas ett folkhem. Det skriver doktoranden David Collste i en replik.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tina Remius Strömberg/TT

David Collste.

Foto: Privat
Annons

I en debattartikel på SvD Debatt 6/2 skriver Kalle Sundin för idésmedjan Gröna Folkhemmet att svensk miljöpolitik inte får bli en moralisk livsstilsfråga och att klimatpolitiken i stor utsträckning drabbar människor som har små möjligheter att leva miljövänligt. Jag menar att hans argument slår fel.

Till att börja med lever den arbetarklass som Sundin menar sig företräda ofta mer miljövänligt än just medel- och höginkomsttagare. De med låga inkomster är de som har minst miljöpåverkan: det finns få variabler som är mer korrelerade med miljömässigt fotavtryck än just inkomst. Ekonomerna Thomas Piketty och Lucas Chancel har visat att den rikaste tiondelen i världen står för nästan 45 procent av världens utsläpp. Alltså finns det inte bara möjligheter för personer med lägre inkomster att leva mer miljövänligt – de gör det också i praktiken. Faktum är att klimatpolitiken borde formas efter medel- och överklassen eftersom det är framför allt deras konsumtion som är problemet.

Annons
Annons
Annons