”Jo, det var en sak jag ville berätta för dig”

Sune och Martin hade känt varandra sedan gymnasiet och valt samma bana. Under många år umgicks familjerna nära. Men en dag sökte de båda männen samma tjänst. Martin fick den, men Sunes hustru Louise avslöjade: det var genom att han fuskat.

Under strecket
Publicerad
Annons

Så småningom fick Sune tjänst i Uppsala och de flyttade dit. Vi besökte dem flera gånger, de hade lyckats köpa ett hus i stadsdelen Kåbo, där akademiska dignitärer av hävd skulle bo – Martin brukade reta Sune för denna klassresa och sveket mot sina rötter och jag hade alltid känslan av att där fanns ett par korn av surt avund i kommentaren. Sune hade blivit klar med sin avhandling tidigare än Martin och låg i det här läget förmodligen ett eller ett par snäpp före i karriären. Jag minns att Martin då och då – i synnerhet i början medan vi bodde kvar på Söder – brukade delge mig avvägda synpunkter på Sunes så kallade forskning och att han i själva verket inte riktigt höll måttet.

Men även om det tunnade ut så umgicks vi under hela nittiotalet. De kom till oss i Nynäshamn och vi åkte till Uppsala. Våra barn kände varandra och jag tror de betraktade sig som ett slags kusiner. Halldor visade sig vara extremt begåvad, han läste in gymnasiets kurser i matematik, fysik och kemi medan han fortfarande gick på högstadiet. Såvitt jag vet är han forskare på ett universitet någonstans i USA, han försvann i varje fall dit på ett stipendium kort efter att han tagit studenten.

Annons
Annons
Annons