Annons
X
Annons
X

Jo, det ser faktiskt bra ut

FRA-LAGEN | VÅGAR MAN HOPPAS?

Man har ju blivit lite bränd ett par gånger i den långkörare vi kallar FRA-lagsdebatten, men det ser faktiskt bra ut. Mer än så vågar jag nästan inte skriva om det batteri av ändringsförslag som i går presenterades av statsministern och försvarsministern efter intensiva förhandlingar mellan allianspartierna.

Men jo, nog ser det bra ut. Förutsatt att det blir verklighet, förstås.Viktigast är följande:

En domstol, en alldeles riktig sådan, ska avgöra vad som får och inte får lämnas ut till Försvarets Radioanstalt. Det är en betydande skillnad från tidigare tankar på en ”domstolsliknande nämnd”. (Man kan ju bara föreställa sig liknande försök till nyspråk – vad sägs till exempel om ordet demokratiliknande?)

Annons
X

FRA:s beställare blir framöver bara regeringen, regeringskansliet och Försvarsmakten. Myndighetsflorans möjligheter att ­initiera signalspaning stryps alltså. Därtill måste de få beställare som blir kvar alltid få tillstånd av domstolen och själva tillståndsför­farandet smalas ner från de tidigare vida inriktningsbesluten till att gälla mer specificerade uppdrag. Domstolen, inte FRA, ska sitta på makten över samverkanspunkterna och därmed också på av/på-knappen i trafikflödet.

Förändringarna som ska göras ska skrivas som lagar, inte förordningar, vilket i praktiken innebär att vi får en ny lag – även om orden ”riv upp” inte lär användas särskilt mycket av regeringen.

I skrivande stund är det svårt att få full klarhet. Först när vi får se alla dessa punkter i text kan vi vara säkra. Men jo, det ser bra ut.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X