Annons

”Jo, det finns flera problem med betygssystemet”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Daniel Sandin har inga egentliga sakargument som talar för dagens betygssystem. Dessutom bör han inte göra sig till uttolkare för en hel profession, skriver gymnasieläraren Måns Wikstad i en replik.

Publicerad

Dagens betygssystem är inte bra och bästa argumentet ger Daniel Sandin själv (SvD Debatt 1/1). Nämligen att om läraren uppfattar att tillämpandet av betygssystemet, enligt de riktlinjer skolverket själv ger, är uppenbarligen orimligt så ska omprov ges för eleven. Därmed säger Daniel Sandin själv att betygssystemet inte fungerar. Inte nog med att eleven ska göra omprov för att systemet haltar, dessutom ska läraren göra extraarbete. Varför? Jo, för att betygssystemet tillämpat enligt instruktion inte ger en rättvisande bild.

Men var är sakargumenten för dagens betygssystem i debattartikeln? Vad gör dagens system bättre än det tidigare? De argumenten lyser med sin frånvaro. Att Daniel Sandin dessutom gör sig till uttolkare för en hel profession kontra "personer som saknar egen erfarenhet av betygssättning" är magstarkt. På den skola och i den kommun jag arbetar är många lärare kritiska till dagens betygssystem.

Annons
Annons
Annons
Annons