Annons
X
Annons
X

Åkesson vill kartlägga svenska muslimers åsikter

SD-ledaren vill göra attitydundersökningar i den svenska muslimska befolkningen, för att se hur utbredd religiös radikalism är.

I en intervju med SvD inför partiets landsdagar, som inleds på fredag i Lund, ger Jimmie Åkesson också beskedet att militären bör sättas in för att klara svenskt flyktingmottagande.

(uppdaterad)
[object Object]
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagen – en plats där han tillbringat allt mindre tid i höst. Foto: Lars Pehrson

Den här hösten kan beskrivas som en av de mest framgångsrika perioderna någonsin för Sverigedemokraterna.

Decemberöverenskommelsen – som skulle hålla SD utanför allt inflytande – föll med buller och bång, och övriga partier skärper dramatiskt sin flyktingpolitik i princip dag för dag.

– Det är blandade känslor, för samtidigt är läget väldigt allvarligt. Men vi har alltid sagt att det behövs ett väldigt allvarligt läge för att de andra partierna ska vakna upp, så visst, i det perspektivet är man nöjd, säger Jimmie Åkesson.

Annons
X

Han springer förbi SvD:s team nere i entrén till riksdagens ledamotshus på väg till intervjun, just hemkommen från Göteborg. Partiet ägnar sig nuförtiden mer åt att kampanja i Sverige – och utomlands – än åt traditionellt riksdagsarbete. Det är påfallande tomt i partiets lokaler i Gamla stan.

Regeringens nya flyktingpolitik är SD-politik, fast några steg efter, slår Åkesson fast när han med andan i halsen och kaffemugg i handen tar emot på sitt arbetsrum några minuter senare. Tillfälliga uppehållstillstånd, hårdare krav vid anhöriginvandring och åldersbestämningar har SD krävt i flera år.

Men regeringens åtgärder är ju tillfälliga för att verkligheten förändrats, handlar det om en verklig omsvängning?

– Det finns en ganska stark opinion bland väljarna som oftare vill ha en restriktivare flyktingpolitik. Nu när de andra partierna börjar svara mot den opinionen blir det väldigt svårt att svänga tillbaka igen, säger Jimmie Åkesson.

När alla andra skärper sin flyktingpolitik, måste även SD göra det då?

– Vi anpassar oss också efter verkligheten. Det är klart att när vi talar om totalstopp för asylinvandring så är det i någon mening en ny giv, för situationen påkallar det. Samtidigt har vi inte förändrat vår analys egentligen.

Om de andra partierna driver igenom hela vårt program, då är jag nöjd med det.

Men samtidigt som både regeringen och Alliansen närmat sig SD:s flyktingpolitik med stormsteg, så har de inte gläntat på dörren en millimeter för att släppa in SD till samarbete.

Är det okej att bli ett fyraprocentsparti, bara de andra tar över er politik?

– Ja, min inställning har alltid varit så. Om de andra partierna driver igenom hela vårt program, då är jag nöjd med det. Men jag tror inte att det blir så, det måste hela tiden finns någon som ligger på de andra.

"De har tagit ett väldigt stort ansvar. Precis som Sverige måste göra den dag det blir oroligheter i Östersjöområdet", säger Jimmie Åkesson om länderna i Syriens närhet. Foto: Lars Pehrson

För att kortsiktigt avlasta polisen vill SD omedelbart ha fler civilanställda, och ge ökade befogenheter till tullpersonal. Jimmie Åkesson säger nu även att han anser att Försvaret ska sättas in för att hantera flyktingkrisen.

– Det är väldigt kontroversiellt att säga det, men jag tycker att man borde kunna använda sig av Försvaret i någon mening. Sedan är det inte det massförsvar vi hade för några år sedan, så det finns inte en massa soldater att kalla in för att hjälpa till i flyktingboenden eller vad det kan vara för praktiska saker.

Jimmie Åkessons arbetsrum har grått linoleumgolv och kala väggar, sånär som på ett fåtal tavlor. Åkessons kostym ser dyrare ut än skinnsoffan han sitter i.

Samma dag som intervjun genomförs för regeringen samtal med oppositionspartierna om åtgärder mot terrorism. SD är inte inbjudna.

Åkesson säger att det är "logiskt" att terrororganisationerna försöker ta sig in i Sverige flyktingvägen. SD vill alltså stoppa alla asylsökande, förutom så kallade kvotflyktingar, som partiet vill släppa in 4 000 om året.

Hur säkerställer vi att de syriska flyktingar som flyr från just IS inte drabbas dubbelt genom att misstänkliggöras när de kommer till Sverige?

– Ja, det är ju jättesvårt. När det gäller kvotflyktingar kan man i högre grad kolla identitet, och göra ett annat urval. Andelen terrorister bland barn och kvinnor är förmodligen lägre än bland män. Men säker kan man inte vara, säger Jimmie Åkesson.

**Han har också **landat i att Sverige bör hjälpa Frankrike med militära insatser mot IS efter attentaten i Paris. SD brukar annars vara väldigt restriktiva till militära insatser utomlands och militära allianser.

– Det var ett dåd inte bara riktat mot Frankrike, utan mot hela den västerländska civilisationen. Det berör oss i lika hög grad. Med de medel som står tillbuds ska vi kunna understödja, även militärt.

Att varenda muslim skulle vara potentiell terrorist är att gå alldeles för långt, naturligtvis. Sverige har samtidigt gått för långt åt andra hållet.

Jimmie Åkesson vill också utreda hur attityder i den svenska muslimska befolkningen kan kartläggas.

– Att varenda muslim skulle vara potentiell terrorist är att gå alldeles för långt, naturligtvis. Sverige har samtidigt gått för långt åt andra hållet. Här kan vi inte ens undersöka attityder i den muslimska befolkningen. Vi vet att inom den här religiösa gruppen finns strömningar som är mer radikala. Det hade inte varit fel för samhället att få en uppfattning hur utbrett det är.

Enkätundersökningar menar du?

– Det görs i andra länder, till exempel i Storbritannien. En nedslående stor andel ville ha sharialagstiftning där. Om jag får citera Löfven så har vi varit lite naiva i Sverige.

Varför ska just muslimer kartläggas?

– Det hade varit bra om det går att göra på ett sätt som inte kränker en hel grupp. Det ligger i hela gruppens intresse att göra det så att debatten kan utgå från fakta i stället för fördomar, säger Åkesson.

I någon mening kan man diskutera om vi inte redan befinner oss i ett krig, även om det inte ser ut som krig traditionellt har gjort.

IS syfte med terrorattackerna i Paris är enligt de flesta analyser att provocera fram ett krig mellan öst och väst, mellan kristna och muslimer. Vilket ansvar har du som svensk politiker för att inte medverka till att trappa upp en sådan konflikt?

– I någon mening kan man diskutera om vi inte redan befinner oss i ett krig, även om det inte ser ut som krig traditionellt har gjort. När hela västvärldens befolkning går runt och är rädda att det kan smälla i vilket gathörn som helst, närsomhelst, då är det i praktiken ett krigstillstånd vi befinner oss i.

I höst har SD främst ägnat sig åt att på egen hand försöka minska flyktingströmmen till Sverige.

Flygbladsutdelning till båtflyktingar i Grekland hör till de mest kritiserade inslagen. Den utomparlamentariska kampanjen kostar enligt Åkesson "många miljoner" och tas ur partiets valfond.

Så sent som för en månad sedan sa Jimmie Åkesson i en annan intervju i samma rum att människor i hög grad dör på Medelhavet för att de lockas till Sverige med fri vård och fri tandvård. I partiets nya reklamfilm och annonser som just nu sprids i Europa och Mellanöstern är budskapet emellertid det rakt motsatta: ”Inga pengar, inga jobb, inga hem, ingen välfärd”.

Vad är det som gäller, har flyktingar det för bra eller för dåligt i Sverige?

– Ja, det är väl både och. Reglerna är som de är, välfärden är inte kopplad till medborgarskap utan gäller alla som bor här. Samtidigt krackelerar tandvården och stora delar av vård och omsorg. Om flyktingströmmen fortsätter kommer alla att få det väldigt dåligt i Sverige, för välfärden rasar samman, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson ser ingen risk för ett nytt krig på Balkan om flyktingtrycket ökar där till följd av stängda gränser i norra Europa. "Men situationen är ohållbar även där", säger han. Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet
Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagen – en plats där han tillbringat allt mindre tid i höst.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 3

"De har tagit ett väldigt stort ansvar. Precis som Sverige måste göra den dag det blir oroligheter i Östersjöområdet", säger Jimmie Åkesson om länderna i Syriens närhet.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

Jimmie Åkesson ser ingen risk för ett nytt krig på Balkan om flyktingtrycket ökar där till följd av stängda gränser i norra Europa. "Men situationen är ohållbar även där", säger han.

Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X