Annons
X
Annons
X
Sverige
Kommentar

Göran Eriksson: Jimmie Åkesson vill integrera – och integreras

(uppdaterad)
Det nya politiska läget

Jimmie Åkesson provar nya grepp för att locka Moderatledningen till samarbete. Sverigedemokraterna är nu beredda att satsa miljarder på integration – och därmed på att integrera det egna partiet politiskt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Integrationspolitiken kommer att bli "extra viktig" framöver. Vem säger det? Knappast statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna har avskaffat begreppet "integration" och den rödgröna regeringen har – efter ett år med rekordstort antal asylsökande – ingen integrationsminister.

Det är i stället SD-ledaren Jimmie Åkesson, som i en TT-intervju återigen markerar en ny riktning för Sverigedemokraterna.

Så här stod det i SD:s budgetmotion i höstas:

Annons
X

"Med Sverigedemokraternas realistiska inriktning på invandringspolitiken kommer behovet av en aktiv och kostsam integrationspolitik att upphöra... detta innebär att integrationspolitiken i nuvarande form helt ska slopas."

Men nu säger Jimmie Åkesson alltså till TT att partiet är berett att förhandla med de borgerliga om stora integrationssatsningar.

"Absolut, vi är beredda att ta det ansvar som krävs", säger Åkesson.

Det här är förstås ett led i den SD-kampanj som syftar till att förmå en skeptisk Moderatledning att ändra inställning till ett SD-samarbete. Åkesson upprepar i intervjun att Sverigedemokraterna är beredda att rösta för en borgerlig budgetmotion.

Men det kräver förstås att Allianspartierna lägger fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen, och det pågår en dragkamp om detta inom borgerligheten. Liberalerna och Centern är inte intresserade – just nu i alla fall. Kristdemokraterna vill göra det liksom en del Moderater, exempelvis ungdomsförbundet och flera länsförbund – och många gräsrötter.

Ett gemensam borgerligt budgetförslag skulle alltså – det är innebörden av Åkessons besked – kunna leda till att regeringens budget faller – och därmed utlösa en regeringskris.

"Vi kan se till så att vi fäller regeringen. Men vill man sedan ha vårt stöd under sin tid vid regeringsmakten måste man vara beredd att förhandla med oss", säger Åkesson till TT.

Att partiet nu säger sig vilja satsa på integrationspolitik är en sorts anpassning av SD-politiken till de övriga partierna. Det finns mängder av asylsökande och flyktingar i Sverige, och det har varit en återkommande kritik från de andra partierna att SD inte har någon politik för att de ska komma in i det svenska samhället.

Flera andra partier lade under hösten sin migrationspolitik närmare SD:s, och nu lägger SD:s alltså sin integrationslinje närmare de andras. Det senare syftar också till att integrera Sverigedemokraterna politisk – och därmed öka samarbetstrycket på Moderatledningen.

Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X