Annons
X
Annons
X

Jimmie Åkesson: ”Jag har aldrig haft något gäng”

Jimmie Åkesson avvisar kritiken om att han skulle ljuga om vad han visste om SD när han gick med i partiet.

– Det är väldigt lätt att sitta 20 år senare och tycka att man borde vetat allt och sett allt, säger han till SvD.

Foto: YVONNE ÅSELL

**Sverigedemokraternas **partiledare Jimmie Åkesson har efter sin medverkan i Nyfiken på partiledaren igår kväll anklagats för att förvränga sanningen om vad han visste om partiet när han gick med. Till SvD säger han att bilden av SD som ett parti fullt med nazister är kraftigt överdriven.

– Det fanns politiska motståndare som ville ge en bild av partiet. Men när jag läste på fick jag en annan bild och när jag träffade andra sverigedemokrater upptäckte jag att de flesta var som jag och tyckte som jag, säger Jimmie Åkesson.

**Han förnekar **inte att det fanns ”en och annan” nazist i partiet men menar att Sverigedemokraterna aldrig har präglats av nazism. Angående mötet i Höör 1996 där SD-medlemmar brände judiska böcker i nazistuniform säger han att det är något som kom fram flera år senare.

Annons
X

– Det är inte rimligt att förvänta sig att jag som förhållandevis isolerad partimedlem i Sölvesborg ska känna till vad som händer på en fest i Höör, säger Jimmie Åkesson. Uppgifterna om att han skulle umgåtts med ”heilande skinnskallar” och att man var rädd för hans gäng vet han inte var de kom från.

– Jag har aldrig haft något gäng, jag vet inte var det kommer från.

Hur kan du ha en så annorlunda bild än många andra?

– Dels för att många av de som uttalar sig nu är vänsterextremister. Det är klart att det finns en politisk tanke bakom att försöka odla en vrångbild av partiet, säger Jimmie Åkesson.

Angående hur många invandrare som bodde i Sölvesborg när Åkesson växte upp så säger han att statistiken som tidningen ETC plockat fram ger honom rätt.

**- **Den visar att det kom nästan 400 invandrare till Sölvesborg på tre år. Vad som uppfattas som mycket är så klart subjektivt men det är väldigt många enligt min mening i en liten kommun, särskilt när de flesta hamnar i samma bostadsområde, säger Jimmie Åkessson.

Varför är det ett problem?

– Därför att det är de här strukturerna det handlar om, ungdomsgäng som rånar andra och det är nästan uteslutande gäng med inslag av personer från andra länder.

Hur vet du det?

**- **Jag har inga siffror att plocka fram just nu men det är så som många upplever det.

Annons
Annons
X
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X