Annons

Jim Shepard når långt i det korta formatet

Med en hypnotiserande detaljrikedom i hisnande, verklighetsbaserade scenografier ställer den amerikanske författaren Jim Shepard intressanta frågor om vår existens. Snart ges hans fjärde novellsamling ut.

Uppdaterad
Publicerad

En av litteraturens märkligaste egenskaper är dess förmåga att få en lidelsefullt intresserad av föremål man i verkligheten aldrig skulle ägna en blick. Vad sägs om att titta närmare på en serie samlarbilder för barn: 54 kort tryckta på brun kartong, som när man sparat ihop till samtliga och sorterat dem i rätt ordning berättar historien om hur utomjordiska varelser, på grund av en nära förestående katastrof av geologisk art, tvingas lämna sin egen planet och invadera jorden.

”Kort nummer 2: Marsinvånarna närmar sig. Återigen ett ansikte som tittar fram i vänstra förgrunden, med ett upphetsat, fåraktigt grin. Bakom honom, två andra marsinvånare, en vid spakarna, en som pekar ut genom fönstret. Marsinvånare pekar uppenbarligen mycket. Bakom dem, tefat, i formation mot Jorden. Jordklotets kontinenter är smaragdgröna och dess oceaner har en blek badrumskakelfärg. Östra Kanada verkar överdimensionerat.”

Annons
Annons
Annons