X
Annons
X
Kommentar

Gunilla von Hall: Inte förvånande med jihadister i flyktingvågen

GENÈVE Minst en av självmordsbombarna i Paris uppges ha kommit till Europa som syrisk flykting via Grekland. Om uppgiften bekräftas är den skrämmande men förvånar tyvärr inte. Det är känt att jihadister försöker rida på den kaotiska flyktingvågen in i Europa – vilket skapat ett svårt dilemma för underbemannade grekiska myndigheter, hjälparbetare och Frontex.

Frågan dyker upp allt oftare under Europas massiva flyktingkris. Under de senaste månaderna har jag hört den från UNHCR i Genève, hjälparbetare på Sicilien och grekiska poliser och Frontex på den grekiska ön Samos. Vilka flyktingar är hjälpsökande utan andra syften än att komma undan krig och vilka är jihadister som planerar terrordåd i europeiska storstäder? Svaret är beklagligt nog krasst. Det vet man inte.

Det är omöjligt att avgöra exakt vad som döljer sig i huvudet på de hundratusentals flyktingar som kommer i båtar över Egeiska havet till grekiska öar som Lesbos, Samos och Leros. En av dem tros ha varit bombmannen som sprängde sig själv i luften utanför Stade de France i fredags – 41 dagar efter att han kommit till EU. Det fanns tydligen inga tecken på att han var något annat än en nödlidande flykting när han kom i land på Leros den 3 oktober.

Annons
X

Det uppges finnas vissa tecken på vilka som är jihadister som försöker gömma sig i flyktingvågen över Medelhavet. Sådant som ärr och typiska tatueringar tros ge en fingervisning. Men med den mängd av flyende som nu kommer till grekiska ö-världen finns varken bemanning eller resurser att kontrollera flyktingar tillräckligt noggrant. Många id-handlingar är dessutom falska. Handeln med falska syriska pass blomstrar, då en sådan id-handling idag är en säker inträdesbiljett till EU. Det vet tyvärr också jihadisterna.

Men vad kan hjälparbetare och polis göra när de står öga mot öga med en desperat flykting från Raqqa med syriskt pass i handen? Knappast ge kalla handen. De har sannerligen inget lätt jobb. Efter terrordådet i Paris är det kort sagt ingen avundsvärd uppgift att avgöra vem som har rätt att komma in i Europa, särskilt som dådet väntas användas i debatten för att slå mot asylsökande.

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X