Jesusbild vållade lyssnarstorm

I lördags tog det hus i helvete när författaren och SvD-medarbetaren Lena Anderssons sommarprogram sändes. En metodisk genomgång av Jesus budskap som bland annat kopplades till diktatorer blev för mycket för väldigt många. Programmet har anmälts till Granskningsnämnden, men Lena Andersson är förvånad över reaktionerna.

Publicerad
Programupplysningen hos Sveriges Radio är nerringd efter Lena Anderssons sommarprogram om Jesus. Själv är hon överraskad av reaktionerna. Lena Andersson är författare  samt tv-krönikör och litteraturkritiker i Svenska Dagbladet.

Programupplysningen hos Sveriges Radio är nerringd efter Lena Anderssons sommarprogram om Jesus. Själv är hon överraskad av reaktionerna. Lena Andersson är författare samt tv-krönikör och litteraturkritiker i Svenska Dagbladet.

Annons

– Verkligen! Jag citerar ju Bibeln, men slutsatserna jag drar är från verkliga livet. Man skulle inte tycka att en person som betedde sig som Jesus i Bibeln var god och kärleksfull. Det har kortslutits på många håll och folk lyssnade inte klart. Ändå vinnlade jag mig om att hålla en saklig ton, inte svavelosande eller raljant. Problemet är vissa signalord som får folk att se rött, som diktatorer bredvid Jesus, säger Lena Andersson.

När hon gick i gymnasiet hade hon en religionslärare som frågade klassen om varför Jesus ”hade rykte om sig att vara god, när han så ofta är osympatisk och rentav elak i Bibeln”.
Ända sedan dess har dessa tankar följt henne.
– Kollektiva lögner som ingen reflekterar över är obehagliga och har alltid intresserat mig. För kristna är Jesus Guds son och en historisk person. Jag behandlar honom som en litterär figur som utövar härskartekniker, ställer kuggfrågor, är nyckfull och motsägelsefull, auktoritär, snarstucken och godtycklig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons