Annons
X
Annons
X

”Jesus har valt ut mig”

Jesus sade åt honom att döda utrikesminister Anna Lindh. Det förklarar Mijailo Mijailovic i förhör. Själv tyckte han att Anna Lindh var ”jättesnäll”.

Mijailo Mijailovic kände igen Anna Lindh och visste vem hon var när han fick syn på henne inne på NK. Då sade en röst i hans huvud åt honom att attackera.

– Ja, det var rena slumpen att jag stötte på henne. Så hörde jag att rösterna kom och sådär, sa att jag skulle angripa henne. Så jag kunde inte stå emot rösterna (ohörbart), men jag vet inte varför jag gjorde, jag minns inte, säger Mijailo Mijailovic i det förhör där han erkände mordet förra veckan.

Dom här rösterna, vad sa dom för något?

Annons
X

– Ja, dom sa att jag skulle gå fram och hugga.
Rösten talar till honom på ”jugoslaviska”, berättar Mijailo Mijailovic. Sedan gick allting fort.

– Jag bara gick fram, det är det enda jag kommer ihåg och sen så gick allting så fort, alltså jag kommer inte ihåg någonting.
Hans minns inte hur många gånger han hugger, eller var han träffar. Han minns inte hur det kändes, om Anna Lindh försökte försvara sig. Han hör bara rösterna, och en massa skrik.

Vem är det då, den här rösten?

– Jag vet inte, jag tror det är Jesus.
Att han har valt ut mig, svarar Mijailo Mijailovic i det sista förhöret.
Något annat skäl finns inte, säger han. Han är inte politiskt intresserad och hyste inget agg till Anna Lindh:

– Jag vet inte varför det händer, det är ingenting jag kan förklara alltså, jag känner inget liksom agg mot henne eller någonting sånt, hatar henne. Hon är en jättesnäll person och sådär, jag vet inte varför det hände, säger han.
Erkännandet kommer efter tre och en halv månad i häkte. De första månaderna är han inte särskilt samarbetsvillig.

– Jag är Tom Cruise, säger han i det första förhöret.
Polisen radar upp bevisningen: DNA-spår, förhör med familjen, bilderna från NK. Det hjälper inte.

Själv mår han inte bra. Han berättar om Jesus och psykoser, men vägrar erkänna. Och bilden som växer fram av Mijailo Mijailovic under de timslånga förhören på Kronobergshäktet är sorglig.
Han tycker att psykvården är dålig och att han inte fått någon hjälp. Han berättar också att han var mobbad i skolan och isolerad.
Han har inte köpt
några nya kläder på flera år, han bryr sig inte, sitter mest hemma, har inga framtidsplaner. Det som gör honom mest besviken är ”att vården är så dålig”. Han har aldrig känt sig trygg och har inga kompisar. Han känner sig inte omtyckt eller älskad och är sammanfattningsvis en ”totalt misslyckad person”, säger han.

Dessutom äter han regelbundet en lång rad mediciner. Antidepressiva kombineras med antipsykotiska, och blandas med lugnande tabletter som motverkar hallucinationer. Det mixen toppas av en tablett, Zeldox, som används för behandling mot schizofreni. När han inte tar medicinerna får han svårt att sova och blir psykotisk:

– Man får hallucinationer och hör röster och såna saker. Det skadar hjärnan om man inte sover, säger Mijailo Mijailovic.
Och när han blir psykotisk ser han Jesus, förklarar han. Jesus övervakar honom, följer varje steg. Jesus är ibland ond på Mijailo och gör honom illa. Och sedan talar Jesus om för honom vad han ska göra för att bli lycklig, ”det händer dagligen” säger Mijailo
Mijailovic.
I september var Mijailo Mijailovic i kontakt med psykvården vid flera tillfällen. Dels före mordet, vid minst två tillfällen, fjärde och femte september. Då vill han bli inlagd, men nekas. Först två dygn efter mordet, 13-15 september blir han inlagd och körs dessutom till S:t Görans psykakut ytterligare en gång innan han grips.

I början av oktober slutar han att prata med polisen nästan helt och hållet. Han är arg över alla läckor och vägrar svara på polisens frågor eftersom han anser att uppgifterna kommer ut i medierna. Först i januari, efter att ha fått hela bevisningen framför sig, kommer erkännandet.
Varför väljer då Mijailo Mijailovic att berätta efter över tre månader i häktet? Han vill få ett slut på spekulationerna om motivet ”från Natobombningar till allt annat”, säger han.

– För när folk gissar sig fram alltså, då blir det fel, när man gissar på motivet sådär. För jag hade inget motiv va, utan jag mådde jättedåligt och jag hörde rösterna och kunde inte klara av den situationen
och den pressen. Jag hade absolut ingenting emot Anna Lindh eller något sånt, va.
Mordet var ”ett rop på hjälp”, och Anna Lindh ”en väldigt snäll person”. Natten då hon dör på Karolinska sjukhuset sitter Mijailo Mijailovic ett par kilometer därifrån hos en kompis i Solna.

– Jag hoppades hela tiden att hon skulle överleva, berättar han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X