Sofia Lilly Jönsson:Jesus är van vid att hånas – men inte av kristna

I söndags hölls en högtidsmässa i Uppsala domkyrka med anledning av reformationens 500-årsminne. Såväl den katolske kardinalen Anders Arborelius som ärkebiskop Antje Jackelén deltog. På Svenska kyrkans twitterkonto publicerades samma helg skämt om Jesus och tacos.
I söndags hölls en högtidsmässa i Uppsala domkyrka med anledning av reformationens 500-årsminne. Såväl den katolske kardinalen Anders Arborelius som ärkebiskop Antje Jackelén deltog. På Svenska kyrkans twitterkonto publicerades samma helg skämt om Jesus och tacos. Foto: Anders Wiklund/TT, Brent Hofacker/IBL

Den 31 oktober är det 500 år sedan Martin Luther offentliggjorde sina teser och därmed satte igång reformationen. När Svenska kyrkan – med hela 62 anställda inom kommunikationsområdet – ska sprida ordet resulterar det dock i ett haveri.

Under strecket
Publicerad

En videografik reflekteras i en målning av den döde Martin Luther. Från en utställning i Eisenach i Tyskland.

Foto: Jens Meyer/TT
Annons

Fredagen före en baluns som föregåtts av ytterst känsliga förhandlingar mellan Katolska kyrkan och Svenska kyrkan lägger den senares officiella twitterkonto ut en bild av Jesus med lystet fladdrande fingrar och texten: ”När det ÄNTLIGEN är #tacofredag”.

I Svenska kyrkan har den katolska fredagsfastan visserligen krympt till en långfredag och inte heller då föreskrivs fasta, men de flesta vet att det är något särskilt med den dagen. Ändå försöker inte så få av oss följa åtminstone en ansats av kristen veckorytm året om. Vi skulle uppskatta hjälp av vår kyrka, men i stället får vi pubertala memes (skämtbilder) och mobbarens slappaste försvar kastat i ansiktet: den som inte skrattar har ingen humor.

Annons
Annons
Annons