Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Jessica Bab: ”Det är jobbigt att stå i stormens öga”

Foto: FOTO DAVID THUNANDER

Jessica Bab har förhandlat fram en av de största bokdealarna i svensk förlagshistoria. SPG träffade bokbranschens superagent för ett samtal om galna mediedrev, förhandlingsstrategier och hur corona-krisen kommer att färga litteraturen.

Text: Catharina Swartz - 18 juni 2020
Annons

Den 26 augusti 2015. Det är kvällen före ett av de största svenska boksläppen i modern tid och David Lagercrantz intervjuas i Aktuellt om den fjärde Millennium-boken Det som inte dödar oss. Hemlighets-makeriet bakom romanen har varit enormt – Lagercrantz har släppts in till möten på Norstedts via bakdörren, skrivit på en dator utan internetuppkoppling och skickat manuset med personliga kurirer för att undvika läckor. Mediebevakningen är stenhård och i Aktuellt-intervjun får Lagercrantz frågan om han sålt sig och vad han tycker om att Stieg Larssons ex-sambo Eva Gabrielsson kallat boken för ”en gravplundring”.

– Vi blev tagna på sängen av drevet. Folk frågade om Davids pappa Olof Lagercrantz vände sig i graven eller inte. Aktuellt-intervjun var kulmen. Där ställdes han till svars som om han var en ansvarig världspolitiker och skulle redogöra för hela Millennium-bakgrunden, ekonomin och Larssons relation till sambon. Men de gick så hårt åt honom att svenska folket undrade vad fan de höll på med. Då vände opinionen. Sen fick boken strålande recensioner utomlands och efter det var allt bara ett segertåg.