Annons
X
Annons
X

Jesper utpressades av civilpoliser

Jesper Nilsson tog bilder på två civilpoliser i tunnelbanan. Händelsen fick poliserna att både påstå att det var förbjudet att ta bilder i tunnelbanan och hota med att ta med Jesper till häktet om han inte raderade bilderna.

Jesper Nilssons blogg och twitterinlägg om händelsen i onsdags kväll har väckt stora reaktioner.

Han var på väg hem från jobbet vid 19-tiden när han såg två män, civilpoliser trodde han själv, som frågade ut två 12-14-åriga killar i ett hörn bakom biljettbåset.

Jesper Nilsson tog bilder med sin mobilkamera eftersom han, som han säger, tycker att det är konstigt att polisen ska jaga biljettsmitare som åker med en privatägd tunnelbana. Dessutom skriver Jesper själv för en nättidskrift där han skrivit just om kontrollsystemet i tunnelbanan.

Annons
X

Han var noga med att hålla sig på avstånd för att inte störa och säger att det bara var poliserna han fotograferade, inte biljettsmitarna.

På bloggen skriver Jesper Nilsson: ”Poliserna undrar vad fan jag håller på med och jag förklarar att jag inte fotograferar de båda ungdomarna utan bara de två poliserna. Jag frågar om de är poliser men de svarar avböjande och istället undrar den första polisen varför jag tar foton och jag förklarar att jag skriver om kollektivtrafik och kontrollsystem. Då bryter helvetet lös.”

Poliserna trycker enligt Jesper upp honom mot väggen och säger att de ska anmäla honom för ofredande och att han ska följa med och sättas i häkte. Hans telefon, datorväska och plånbok med alla pengar och kreditkort tar polisen. Sedan säger polisen också att Jesper ser drogad ut och måste följa med och ta urinprov.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men om han tar bort bilderna ur mobilen så slipper han.

  – Jag upplever inte att de gjorde något olagligt. Men det jag upplever var orätt var att de gav mig två alternativ, antingen så tar vi dig för att du ser drogad ut och sätter dig i häkte eller så tar du bort bilderna medan vi tittar på och så är du inte misstänkt för något. Att de kunde använda lagen för att tvinga mig att göra något som jag inte ville göra, att ta bort de här bilderna till exempel, det tycker inte jag var rätt.

  Först sa Jesper nej, men sedan går han med på att radera bilderna.

  – De försökte hitta nya grejer hela tiden där jag hade gjort fel.

  – Jag ville hem, det var kväll, jag skulle äta middag och jobba hemifrån och jag hade ingen lust att sitta på häktet. Och inklämd i ett hörn på tunnelbanestationen, när de har tagit ens kreditkort, pengar, allting. Då känner man sig ganksa ömklig.

  På tunnelbanan hem växte känslan av att ha blivit felbehandlad. Sedan började Jesper efterforska i hur bilderna kunde återskapas. Han skrev om händelsen och la ut bilderna på poliserna på sin blogg.

  Enligt SL finns det inga regler för privatpersoner som vill fotografera i tunnelbanan.

  David Beukelmann, rotelchef på ungdomsroteln som de två civilpoliserna tillhörde, vill inte kommentera händelsen, men menar att det finns en gräns när det gäller fotografering av poliser.

  – Naturligtvis kan man fotografera en polis, men det finns en gräns när man blir för närgången och stör polisens tjänsteutövning. Det kan också vara andra personer med som inte kan värja sig för filmning eller fotografering, säger David Beukelmann.

  Han tycker att det finns en fara när civilpoliser fotograferas och identifieras och bilder och namn läggs ut på nätet. Enligt honom har flera poliser blivit hotade i efterhand, även som privatpersoner.

  – Det här oroar många poliser.

  Poliserna håller nu på att avrapportera händelsen.

  När det gäller just det här fallet vill David Beukelmann dock inte kommentera.

  – Jag har läst bloggen och sett klippet och jag kan konstatera att vi har två redogörelser som ligger långt ifrån varandra.

  Jesper Nilsson är nu polisanmäld för brott mot PUL efter att han lagt ut bilderna med poliserna på nätet. Polisen har gjort en rapporteftergift när det gäller ofredande och inte gjort någon sådan anmälan.

  Jesper Nilsson tänker själv lämna in en JO-anmälan mot att poliserna, dels för att de inte presenterade sig som poliser när de gör ett ingripande och för att han anser att de använde lagen som utpressning.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X