Jerusalem får nytt museum

I dagarna påbörjas konstruktionen av Museum of Tolerance. Projektet invigdes på plats i Jerusalem av politikern Benjamin Netanyahu, guvernören Arnold Schwarzenegger och arkitekten Frank Gehry.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kaliforniens guvernör Schwarzenegger, son till en österrikisk nazist, höll högtidstalet, rapporterar New York Times, och förklarade att ”denna institution ska bli ett ljus som vägleder oss”.
Byggnaden har ritats av Gehry, bland annat känd för Guggenheim-museet i Bilbao och Disney Concert Hall i Los Angeles. Uppdragsgivare är The Museum of Tolerance i Los Angeles, och dess grundare, Simon Wiesenthal-centret.
Centret har hittills fått in 600 av de 1 500 miljoner kr som krävs, från ett dussin amerikanska och kanadensiska donatorer.

De två toleransmuseerna i USA och Israel tilhör en ny generation museer, liksom Museum of Freedom, som precis har börjat byggas vid Ground Zero på Manhattan. Meningen är inte främst att visa föremål, snarare att skapa eller utveckla värderingar.
Såväl israeler som palestinier är öppet kritiska mot projektet. Meron Benvenisti, tidigare borgmästare i Jerusalem, kallar det ”irrelevant, främmande och präglat av storhetsvansinne”.
Den palestinske författaren Daoud Kuttab, bosatt i
Jerusalem, liknar museet vid ett fikonlöv, med syfte att dölja den israeliska intolerans och terror som numera präglar staden.
Huvudutställningen kommer att handla om S/S Exodus, som försökte hitta en hamn för sina hundratals judiska passagare på flykt undan nazisterna, men som till slut tvingades återvända till Tyskland. Museet vill på så vis berätta om Förintelsen, men planerar också att redovisa historien om Nakhbar, den palestinska katastrofen från 1948.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons