Jeopardy sänder sitt 2 000:e program

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är nästan en bedrift i stil med att tillbringa längst tid i en glaslåda med levande skorpioner eller stoppa in flest sugrör i munnen. På måndag 21 april knökar TV4 in fyra stycken av kanalens lekledare i en och samma tävlingsstudio.
Men det är inget riktigt rekordförsök. Även om Magnus Härenstam är noterad i svenska upplagan av ”Guinness world records 2001”, som ”Meste frågesportledaren i svensk tv”. Då hade han lett 1 652 avsnitt av ”Jeopardy”, och på måndag har det blivit dags att sända det 2 000:e programmet och fira att 4 152 spelare svarat på 122 000 frågor och vunnit sammanlagt cirka 27 600 000 kronor.
Program nummer 2 000 leds dock inte av Magnus Härenstam, utan av Josefine Sundström från ”Junior-Jeopardy”. Härenstam ställer för första gången frågorna som tävlande, tillsammans med Harald Treutiger (publiksuccér som ”24 karat” och ”Expedition: Robinson” i SVT, diverse mindre shower i TV3, som just ”Guinness rekord-tv”, och nu ”Lingo” i TV4 plus) och Martin Timell (senaste lekprogrammet ”Time
out”). Prispengarna går förstås till välgörande ändamål, fattas bara annat.

Det amerikanska original- ”Jeopardy” sändes för första gången 1964, när 1950-talets frågesportsfuskskandaler nästan tagit död på fråga-svar-tv-lek-genren. Den svenska klonen hade premiär i TV4 1991, och programmet är därför en klar kandidat till titeln Längst överlevande program i svensk kommersiell tv.
Produktionsbolaget Meter Film & Television har arbetat upp en effektiv löpandebandstakt med fem program om dagen under inspelningstillfällena (jubileumsavsnittet spelades in 7 april). Och tittarsiffrorna är hyfsat imponerande - toppnoteringen i år är närmare 800 000 tittare. Men dryga hälften utgörs av den demografiska grupp som många reklamtidsköpare orättvist fnyser åt, det vill säga sextioplussare. Vissa vet dock hur de ska förvandla de gyllene åren till kontanter. Veckotidningen Allers byrå Bates gillar både ”Bingolotto” och ”Jeopardy” som tv-reklamsupphängare, enligt tidningen Resumé. Anna Lundevall

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons