Jens Larsson var en av de första i Sverige som testades positivt för covid-19 och den första att sövas ner på iva i Göteborg.
Jens Larsson var en av de första i Sverige som testades positivt för covid-19 och den första att sövas ner på iva i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Jens var den förste som sövdes ner på iva

Jens Larsson, 47, nekades provtagning för covid-19 men blev sedan den första covid-patienten att sövas ner på iva i Göteborg. Ett år med pandemin har förändrat hur sjukvården behandlar covid-19.

– Man vågar vara lite djärvare i besluten och vänta längre med respiratorn, säger Magnus Brink, överläkare på Östra sjukhuset.

Publicerad

Det är förmiddag och Jens och Catarina Larsson pustar ut efter de tidiga morgon­bestyren på bageriet. Nitton år som egen­företagare har gjort bageriet i halländska kustorten Åsa och relationen till det 30-talet anställda, till en livsstil. En livsstil som de är tacksamma över att få dela med varandra efter det som hände för ett år sedan.

Då, i slutet av vecka nio, påbörjade Jens Larsson sin resa hem från Val Gardena i italienska alperna. Under skidveckan hade en efter en i det 13 personer stora resesällskapet – Jens, hans bror, ytterligare en svensk samt tio vänner från USA – insjuknat med bland annat feber och hosta. Catarina Larsson, som var kvar hemma för att sköta bageriet, hade i telefonsamtal föreslagit att de kanske hade smittats av det där nya coronaviruset.