Annons
X
Annons
X

Jens Assur vänder på begreppet hunger

BEGÄRET EFTER MER Folk måste sluta med sin bulimikonsumtion. Det tycker fotografen Jens Assur som i dagarna lanserar foto­projektet Hunger. Med fem böcker och en fotoutställning vill han få i gång en diskussion om hur vi ska få jorden att hålla i några år till.

Fyra män står och beundrar en röd Lamborghini i Los Angeles, några indiska pojkar gräver efter prylar på en gigantisk soptipp i Bombay och utanför en stormarknad i Burbank, USA, står en man med glasögon och röker. Gemensamt för samtliga är att de, utan att själva veta om det, ska få oss svenskar att börja fundera över vår livsstil.

De tre bilderna ingår i Jens Assurs nya fotoprojekt Hunger. I dagarna dimper den första boken i serien ner i brevlådorna hos 1000 politiker, journalister och andra opinionsbildare runt om i landet. De kommande månaderna följs den av de andra fyra böckerna och projektet avslutas sedan med en utställning på Kulturhuset i Stockholm i sommar.

Hunger syftar på människans strävan efter att hela tiden vilja ha mer och målet med projektet är att skapa en debatt om hur vi ska leva för att inte ta död på klotet vi bor på.

Annons
X

–Jag ville vända på begreppet hunger. Hunger är inte nödvändigtvis att människor svälter. Hunger kan också vara begäret efter mer, att vilja äta mer, konsumera mer, säger Jens Assur.

För även om allt fler butikshyllor fylls av varor märkta ”ekologiskt”, fler och fler väljer att källsortera och diskussionerna kring förnyelsebar energi avlöser varandra tycker fotografen att det behövs ett övergripande samtal.

–Det saknas en debatt om de stora frågorna. Hur ska vi få en miljö i gungning att fungera med en ekonomi i gungning? Det är vår tids största fråga, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den första boken, If you love global warming – honk!, handlar om konsumtionen och energiförbrukningen i världen.

  För att ge en bild av hur människans livsstil påverkar miljön begav sig Jens Assur, vid årsskiftet, till några av världens metropoler.

  –Det är enda sättet att förstå vad som händer. I storstäderna ser man vad som sker just nu.

  I städer som Bombay, Los Angeles och Shanghai varvade han besök i slumområden, med att bege sig till platser omgärdade av lyx. Bilderna skildrar kontrasten mellan mannen som lagt miljoner på ett vrålåk, matbutiksbesökarna med fullastade kundvagnar och en fattig man som letar efter något användbart i det smutsiga avloppsvattnet.

  För att fånga de små detaljerna använde Assur en storformatskamera och det blev under resans gång tydligt att den inte tillverkats för tågluffare.

  –Utrustningen väger 70 kilo, så det var ganska tufft.

  För varje ny stad blev det också alltmer uppenbart att dagens sätt att leva inte är hållbart.

  –Det blir väldigt tydligt när man reser runt i världens storstäder att vi måste lägga om vår livsstil, säger Jens Assur och fortsätter:

  –Idag konsumerar vi som en bulimiker äter; vi konsumerar och slänger. Vi måste börja tänka mer långsiktigt.

  Han hoppas att bilderna ska få människor att börja fundera. Men han vill dock inte gå in på vad de övriga fyra böckerna handlar om än.

  –Jag vill att man först ska titta på den globala bilden för att sedan gå in på fyra mer specifika frågor som berör Sverige, även om de också är globala frågor.

  I grund och botten tror Jens Assur att det är möjligt att få människor att bryta sina levnadsmönster. Men för att det ska hända, måste de känna sig motiverade.

  –Vi har alla konstaterat att det är oroväckande saker som sker runt omkring oss och jag tror att många känner en oro för vart vi är på väg. Gemene man är inte rädd för att ändra på sig, inte om de känner att det är rätt. Men för att de ska göra det krävs en debatt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X