Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Jenny Nordberg: ”Så extrema att till och med al-Qaida sagt upp kontakten med dem”

KOLUMN NEW YORK

**Bush, Rumsfeld, Cheney **och Wolfowitz. Vi var ju kanske lite skeptiska när de pratade om att al-Qaida visst fanns i Irak, och att det hotade att ta sönder hela Mellanöstern. Men de upprepade det i lite olika varianter under ett långt krig som pågick till för tre år sedan. Och allt handlar ju om tajmning. I dag är Iraks näst största stad belägrad av militanta islamister så extrema att till och med al-Qaida sagt upp kontakten med dem. Bra jobbat, killar.

**USA:s nuvarande **president Barack Obama, som just förklarat sig färdig med att storskaligt bekämpa terror i Mellanöstern, har också lite svårt med tajmningen. Den första veckan för ett nytt blad i amerikansk utrikespolitik kan klassas som något mellan misslyckad och katastrofal. För nu sitter de i Vita huset och undrar vad som egentligen händer där borta.

Och hur kommer det sig att en halv miljon människor i en stad lika stor som Houston i Texas får några minuter på sig att packa ihop och fly för sina liv och att den irakiska armén bara lämnade över sina vapen? I ett land där USA spenderat miljarder dollar på ett krig som kostade mer än hundratusen liv, hackade sönder folkrätten och splitt- rade västvärlden. Där amerikaner också ägnade nio år åt att konstruera ett helt nytt land, innan de tog sitt pick och pack och gav upp.

Annons
X

Bakom sig lämnade de en svag och auktoritär stat som allierade sig med Iran och underblåste motsättningar mellan sekterna. Sedan brakade inbördeskriget i Syrien loss och kapades av extremister som vill expandera och ha ett alldeles eget land. Till den kampen har vi ju också bidragit med misslyckade unga män från Örebro och liknande. De har tömt vapendepåer och stormat ett bankvalv, så det är gott om resurser för att expandera bortom Syriens sköra och konstgjorda gränser. Den riktiga striden om Mellanöstern – den mellan Iran och Saudiarabien – får allt tydligare konturer.

De som nu kontrollerar flera städer i Irak och sprider sig som ett blåmärke är ytterst välorganiserade och har ambitioner för något som liknar ett talibanvälde. De driver skolor och domstolar och hissar sin egen flagga överallt. De har till och med en liten konsumentbyrå för att kontrollera livsmedel. Precis som när talibanerna intog Kabul efter inbördeskriget är det ordning och reda och avhuggna händer på dem som misstycker. Kvinnor är en onödig biprodukt av mänskligheten som ska hållas inomhus för att producera fler krigare av rätt kön.

Konsekvenserna av det krig som USA:s president en gång kallade ett korståg och ett uppdrag från Gud är nu ironiskt och vidrigt nog på väg att helt utradera dem som är av samma tro. Den verkliga orsaken till kriget – att kontrollera oljan – håller USA också på att förlora kontrollen över.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men att placera något ännu värre och skräckinjagande och absurt än al-Qaida på frammarsch genom Mellanöstern, som i förlängningen också kan hota USA – på det måste vi ändå ge det gamla gardet av amerikanska poli- tiker högsta betyg. Den detaljen börjar faktiskt överträffa alla förväntningar.

  Jenny Nordberg är SvD:s medarbetare

  i New York. jenny.nordberg@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X