Annons

Jelinek: Handke borde ha varit före

Horace Engdahl, dåvarande ständig sekreterare i Svenska Akademien, och Elfriede Jelinek vid en ceremoni i Wien 2004. Jelinek kom inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset. Arkivbild.
Horace Engdahl, dåvarande ständig sekreterare i Svenska Akademien, och Elfriede Jelinek vid en ceremoni i Wien 2004. Jelinek kom inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset. Arkivbild. Foto: Robert Jaeger/AP/TT

Österrikarna jublar över att Nobelpriset i litteratur går till den kontroversielle författaren Peter Handke.

"Han borde egentligen ha varit där före mig", skriver landsmaninnan Elfriede Jelinek, som fick priset 2004, till nyhetsbyrån APA.

Under strecket
TT
Publicerad

Valet av Handke som förvånar många, eftersom hans politiska åsikter och ställningstaganden när det gäller den jugoslaviske krigsförbrytaren Slobodan Milosevic har ansetts diskvalificera honom för utmärkelsen, något han även själv uttryckt.

Elfriede Jelinek var tveksam till att ta emot Nobelpriset och hävdade att hon hellre hade sett att landsmannen Peter Handke hade fått priset. Nu kallar hon Svenska Akademiens och Nobelkommitténs beslut "storartat". Den skygga författaren skriver i ett mejl till österrikiska nyhetsbyrån APA att det är på tiden att Handke får priset.

Annons
Annons
Annons