Jeanne d’Arc föll offer för ett politiskt spel

Jeanne d’Arc, detalj av målning från slutet av 1400-talet.
Jeanne d’Arc, detalj av målning från slutet av 1400-talet.

Hur kom det sig att den franska nationalhjältinnan Jeanne d’Arc brändes på bål av engelsmännen? Kunde inte fransmännen ha räddat henne? Var det inte uppenbart att hon utsattes för ett justitiemord?

Publicerad
Annons

Jeanne d’Arc, vars himmelska uppenbarelser – ”röster” – hade inspirerat fransmännen till att ta militära initiativ och börja segra i hundraårskriget mot England, tillfångatogs av burgundiska trupper den 23 maj 1430. Hon överlämnades sedermera till engelsmännen, som efter en rättegång lät bränna henne på bål. Händelseutvecklingen har varit föremål för många diskussioner.

Väl att märka var det inte alls besynnerligt att hon råkade i fångenskap. Många fältherrar, till och med kungar, drabbades av samma öde. Det var en naturlig följd av att fältherrarna var personligen närvarande på slagfälten och inte gömde sig i slott och bunkrar fjärran från frontlinjerna, såsom har varit brukligt på 1800- och 1900-talen. Förr eller senare var en aktiv frontbefälhavare som Jeanne dömd att begå ett misstag som gjorde att hon hamnade i fiendens händer. Normal praxis var att sådana krigsfångar fick möjlighet att köpa sig fria.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons