Ulf Bjereld:Jean Harlows utstrålning blev fatal för filmen

Idag skulle Jean Harlow, 30-talets Marilyn Monroe, ha fyllt 100 år. Hon dog endast 26 år gammal, men hade hunnit spela in ett tjugotal filmer och med sin sexiga framtoning bidragit till att Hollywood tog på sig en sedlighetskod som krympte det kreativa utrymmet.

Under strecket
Publicerad

1931 spelade Harlow in fem filmer.

Foto: MARGARET CHUTE/GETTY IMAGES
Annons

Lilian ”Lil” Andrews är en kvinna med stark lust och en strävan uppåt. Hollywood-succén ”Red-headed woman” (1932) skildrar hur Lil förför sin chef William ”Bill” Legendre Jr och får denne att bryta upp från sitt äktenskap med den dygdiga Iréne. Lil och Bill gifter sig, men Lil inleder snart en förbindelse med den stenrike kolmagnaten Charles B Gaerste. Lil utpressar Charles, inleder en ny förbindelse med hans unge chaufför Albert och försöker skjuta Bill. I slutscenerna ser vi Lil på en kapplöpningsbana i Paris, lycklig, med en segerpokal och i sällskap med en åldrad fransk markis. Lil och markisen stiger in i en limousin, där Lils älskare Albert sitter bakom ratten.

”Red-headed woman” är en av de mest utmanande Hollywood-filmerna från tidigt 1930-tal. Huvudrollen spelades av Jean Harlow – en av sin tids allra största Hollywoodstjärnor och sexsymboler. Beundrarbreven påstås ha kommit i hundratal eller tusental – varje dag. Harlow var en av världens mest kända kvinnor. I augusti 1935 prydde hon omslaget på Time, en hedersbetygelse ytterst få skådespelerskor förunnad. I dag skulle Harlow ha fyllt 100 år. Men hon dog den 7 juni 1937, i sviterna av en njursjukdom, endast 26 år gammal. Hon hade då hunnit med tre äktenskap och över 20 spelfilmer.

Annons
Annons
Annons