X
Annons
X
Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault, som intervjuats i SvD om sin bok ”Överblivet” om  överblivna platser i Paris 1989.
Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault, som intervjuats i SvD om sin bok ”Överblivet” om överblivna platser i Paris 1989. Foto: Maj-Britt Rehnström

Arnault – historien om ”Akademiens 19:e medlem”

Långläsning

"Han är en dubbelnatur som hela tiden hittar på nya roller åt sig själv", säger en kvinna som känner paret Frostenson-Arnault. Vem är Jean-Claude Arnault, som nu står åtalad för två fall av våldtäkt och som fått Svenska Akademien att implodera? SvD har kartlagt hur han byggt upp sin verksamhet och makt.

Hösten 1969 samlade Christer Strömholm den nya årskullen på sin fotoskola vid foten av Sofia kyrka på Södermalm. Som vanligt klev han in lite sent i salen med fyra portalliknande ovala fönster. Allt för att göra nybörjarna nervösa. Sedan satte han sig och tittade på alla. Till slut sa han:

– Här sitter ni och tror att ni ska bli fotografer. Men det kanske bara är två, tre, eller kanske fem, av er som blir det. Resten blir taxichaufförer eller brevbärare.

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault, som intervjuats i SvD om sin bok ”Överblivet” om överblivna platser i Paris 1989.

Foto: Maj-Britt Rehnström Bild 1 av 16

SvD möter Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson i Forums källarlokal i Vasastan, på Nobeldagen 1991.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 16

I en födelsedagsintervju i Dagens Nyheter 2006 berättade Arnault att han var djupt indragen i studentkravallerna i Paris när han var student där 1968. ”Den tändande gnistan var att unga män på universiteten inte fick sova i samma rum som unga students­kor”, sa han i intervjun.

Foto: Cleveland State University Library / Everett Collection/IBL Bild 3 av 16

”När vi satt på Strömparterren med flaskor, bensin och sönderrivna lakan för att göra molotovcocktails så betonade Arnault att smånubb var viktiga för att elden skulle sprida sig bättre om man slängde dem mot en polisbil”, säger Rolf Leijonmack som umgicks med Jean-Claude Arnault uner Almstriden. På bilden ses skådespelaren Johannes Brost släpas bort av poliser under ungdomarnas protest mot fällningen av träden.

Foto: IBL Bild 4 av 16

Filmhuset på Gärdet.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 16

Akademiledamöterna Katarina Frostenson Horace Engdahl, Kjell Espmark och Klas Östergren när Svenska Akademien höll sin traditionella årliga högtidssammankomst 2015.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 6 av 16

Akademiledamöterna Katarina Frostenson Horace Engdahl, Kjell Espmark och Klas Östergren på Svenska Akademien traditionella årliga högtidssammankomst.

Foto: FREDRIK PERSSON/TT Bild 7 av 16

Bild ur Jean-Claude Arnaults och Katarina Frostensons fotobok, som publicerades i samband med en intervju med paret i SvD i februari 1989.

Foto: SvD Bild 8 av 16

Katarina Frostenson med sin make Jean-Claude Arnault på middag på Stockholms slott för 1997 års Nobelpristagare.

Foto: Toni Sica / TT Bild 9 av 16

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault poserar på gräsmattan i Vasaparken i ett reportage i SvD:s ”Gajden” i augusti 1992.

Foto: Dan Hansson Bild 10 av 16

Författaren Maja Lundgren skrev om Jean-Claude Arnault i sin bok ”Myggor och tigrar” 2007, att han har ett ”förtjusande finurligt drag som gör att även en del intelligenta kvinnor tycks ha överseende med att han tafsar”.

Foto: JOHAN ENGMAN / TT Bild 11 av 16

Riksmarskalk Svante Lindqvist avslog akademiledamoten Per Wästbergs vädjan om att tilldela Jean-Claude Arnault den kungliga Nordstjärneorden. Men regeringen kände inte till det och två år senare fick Arnault medaljen av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Bild 12 av 16

Forum på Sigtunagatan 14. Kulturverksamheten är nu nedlagd och lokalen tömd.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 13 av 16

2007 gavs en tjock hyllningsbok till Forum och dess grundare ut. 82 prominenta kulturpersonligheter bidrog.

Bild 14 av 16

Horace Engdahl i förgrunden på Akadmiens högtidssammankomst 2015. Jean-Claude Arnault var ofta bjuden, och ska vid ett tillfälle ha ofredat kronprinsessan Victoria på mottagningen efteråt, vilket SvD tidigare har rapporterat om.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 15 av 16
Foto: Lars Pehrson Bild 16 av 16
Annons
X
Annons
X
Annons
X